25 mei, 2024
BinnenlandPubleaks beschermt wel klokkenluiders!

Publeaks beschermt wel klokkenluiders!
P

Negen september tweeduizenddertien lanceerde Stichting Publeaks samen met een groot aantal Nederlandse mediaorganisaties Publeaks (https://www.publeaks.nl), een website waarop iedereen veilig en anoniem documenten kan lekken naar de media. Het initiatief is bedoeld om klokkenluiders te beschermen, misstanden aan de kaak te stellen en onderzoeksjournalistiek te stimuleren en ondersteunen.

Publeaks is een doorgeefluik. Het faciliteert veilig lekken naar de pers: de afzender blijft volledig anoniem en kan zelf kiezen naar welke van de aangesloten media hij of zij documenten, geluid- en beeldfragmenten wil sturen. Ontvangende mediaorganisaties kunnen in een beveiligde omgeving de bestanden inzien en bewerken.

Publeaks maakt gebruik van de software GlobaLeaks die ontwikkeld is door het Hermes Center for Transparency and Digital Human Rights (http://logioshermes.org). Publeaks heeft zelf geen toegang de gelekte bestanden, kan onmogelijk achterhalen wie de afzender is en publiceert niets. Deelnemende media hebben beloofd dat zij het materiaal voor publicatie checken op waarheidsgehalte, ondersteunende bronnen zoeken en hoor en wederhoor toepassen. Op een afgesloten deel van de website kunnen journalisten vragen achterlaten voor de anonieme tipgever. Het is aan de tipgever om te beslissen of hij of zij hierop in gaat. Journalisten die iets via Publeaks ontvangen zijn op de hoogte welke andere media de documenten eveneens hebben gekregen en kunnen besluiten tot een gezamenlijk onderzoek.

Publeaks is een initiatief van de Stichting Publeaks, een stichting die zich inzet om het controlerend vermogen van de pers te stimuleren, en wordt gefinancierd door de deelnemende persorganisaties.

De samenwerking tussen vrijwel alle toonaangevende Nederlandse mediaorganisaties maakt dit initiatief uniek in de wereld, op een moment dat veiligheid, privacy en bescherming van klokkenluiders actueler is dan ooit.
Stichting Publeaks

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: