15 juli, 2024
Binnenland"Protecting Bits And Atoms" Over Digitale Veiligheid

“Protecting Bits And Atoms” Over Digitale Veiligheid
"

‘Digitale veiligheid, en dus veilig en ongestoord gebruik kunnen maken van ICT-mogelijkheden, is een randvoorwaarde voor het goed functioneren van de samenleving en dus onze toekomst’. Staatssecretaris Dijkhoff  van Veiligheid en Justitie benadrukt met deze woorden het belang van de internationale One Conference 2016 van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). ‘We kunnen niet rustig afwachten op wat komen gaat. De snelheid van de ontwikkelingen in het cyberdomein vereisen een onafgebroken inspanning, van zowel publieke als private partijen, nationaal en internationaal’, aldus Dijkhoff. Je hebt tegenwoordig zelfs slowcookers die zijn verbonden met WiFi.

Maar wat als hun beveiliging wordt gekraakt en mensen toegang krijgen tot persoonlijke e-mailaccounts, Facebook of bankgegevens. Doordat de digitale en fysieke wereld steeds meer in elkaar zijn verweven is dit een reële cyberdreiging. Digitale middelen maken ons dagelijkse leven tegenwoordig een stuk gemakkelijker, maar al deze nieuwe technologieën maken ons ook afhankelijk van zaken die kwetsbaar zijn.

De One Conference is van oudsher een verbinding van community’s met verschillende belangen. Belangen die in het digitale tijdperk op zoek zijn naar een balans. De balans tussen veiligheid, vrijheid en maatschappelijke groei ofwel het kunnen benutten van de kansen die techniek ons biedt. Nederland heeft daarin een rol als koploper en durft bij complexe onderwerpen ook een vooruitstrevende positie in te nemen die zoekt naar die balans. Een voorbeeld is het kabinetsstandpunt rondom encryptie: dit is uiteraard breder dan cyber security, maar raakt hier desalniettemin nadrukkelijk aan. Dijkhoff: ‘Daarom is het ook zo belangrijk dat dit kabinetsstandpunt het gebruik van encryptie om de digitale veiligheid te bevorderen, juist stimuleert en niet beperkt. Sterke versleuteling van data en communicatie is belangrijk voor de privacy van burgers, voor bedrijven en overheidsdiensten’.

Cyber security is een prioriteit tijdens het Europese Voorzitterschap van Nederland. Tijdens de One Conference is daarom een speciale EU-track opgenomen met aandacht voor het Cyber Security Incident Response Teams (CSIRT)-netwerk en de  Europese netwerk- en informatiebeveiliging (NIB)-richtlijn die naar verwachting nog tijdens het Nederlandse voorzitterschap wordt ondertekend. De samenwerking tussen de CSIRT’s in de verschillende lidstaten is hier een groot onderdeel van. Digitale veiligheid houdt zich van nature niet aan de klassieke scheidslijnen van landsgrenzen, waardoor een gezamenlijke aanpak essentieel is.

De One Conference2016 vindt plaats op 5 en 6 april in het World Forum in Den Haag. Er worden in totaal meer dan 900 deelnemers en 50 sprekers verwacht uit binnen- en buitenland, waaronder (inter)nationale technische specialisten, beleidsfunctionarissen, beslissers en wetenschappers uit publieke en private organisaties en de CSIRT-community. Gedurende de twee dagen spreken bekende namen als Eugene Kaspersky (Kaspersky Lab), Jaya Baloo (KPN) en Katie Moussouris (HackerOne). Ook geven sprekers van onder meer politie, Cisco, verschillende universiteiten, Fox IT, TNO en NCSC presentaties over cryptoware, de toekomst van Europese ISACs, DNS gebruik door providers, drones, honeypots, ethisch hacken, cybercrime en privacy enhancing filtering.

Bron: Ministerie van Veiligheid en Justitie

 

 

 

 

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: