25 juli, 2024
BinnenlandParalandingen 17 September Voor Herdenking Market Garden

Paralandingen 17 September Voor Herdenking Market Garden
P

Ongeveer 750 Rode Baretten uit acht verschillende landen treden zaterdag 17 september in de voetsporen van hun voorgangers. Op dezelfde datum in 1944, 72 jaar geleden, begon de grote luchtlandingsoperatie Market Garden om Nederland te heroveren op de Duitsers en door te stoten naar het Ruhrgebied. Tijdens deze operatie landden 2000 parachutisten op de Ginkelse Heide in de buurt van Ede. Deze militairen, afkomstig uit Groot-Brittannië en Polen, hadden tot taak de landingszones veilig te stellen en de brug over de Rijn bij Arnhem te veroveren. De brug was cruciaal voor de verdere doortocht naar Noord-Nederland en Duitsland.

Tijdens de herdenkingen worden dit jaar, naast de Duitse Transalls C-160 en Nederlandse en Poolse Hercules C-130, twee Boeing C-17 Globemasters III ingezet voor het droppen van parachutisten. Deze C-17’s, afkomstig uit de Verenigde Staten en Canada, behoren tot de grootste militaire transportvliegtuigen en kunnen elk ongeveer 100 parachutisten vervoeren. De militaire transportvliegtuigen worden vanaf vliegbasis Eindhoven ingezet om de parachutisten te transporteren naar de dropzones. Personeel van de vliegbasis levert daarnaast ook ondersteuning door de vliegtuigen te voorzien van brandstof, het stallen van de vliegtuigen en het opslaan van materieel.

Als voorbereiding op de herdenkingssprong op zaterdag voeren de militairen vanaf woensdag al een aantal sprongen uit boven de Ginkelse Heide en het Houtdorperveld tijdens de internationale oefening ‘Falcon Leap’. Deze oefening wordt geleid door het 336 transport squadron van vliegbasis Eindhoven. Op woensdag 14 september, tussen 10.00 en 14.00 uur, gaan naar verwachting ongeveer 500 parachutisten landen op het Houtdorperveld. De sprong op 14 september is opengesteld voor het publiek. Het bijzondere van het Houtdorperveld is dat deze dropzone ook gebruikt is voor de opnames van de film ‘A bridge too far’ medio jaren ‘70 van de vorige eeuw. Voor de deelnemende militairen geeft deze locatie zeker een extra dimensie aan de sprong.

De paradroppings en de aansluitende mars worden georganiseerd door 11 Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen zijn afgestemd met de gemeente Ermelo. De Luchtmobiele Brigade is de snel inzetbare eenheid van de Koninklijke Landmacht en is gespecialiseerd in militair optreden via de lucht met helikopters en vliegtuigen.

Verkeersmaatregelen
Bij een evenement als deze is het wel belangrijk dat de veiligheid van de parachutisten en eventuele bezoekers goed geregeld is. Daarom wordt een aantal verkeer beperkende maatregelen worden genomen. Het verkeer op de N302 zal ter hoogte van de rotondes Garderenseweg (Speuld) en N310 (Uddel) tijdens de verschillende sprongen gedurende kortere tijd stil worden gelegd. U wordt verzocht zoveel mogelijk op de fiets of te voet te komen. Indien u toch met de auto komt, kunt u op 14 september gebruik van de parkeerplaatsen van De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) aan De Beek 125 te Ermelo. De KNHS brengt per auto 5 euro parkeerkosten in rekening. Verkeersregelaars zijn verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van verkeer. Vanaf deze parkeerplaats is het ongeveer 5 a 10 minuten lopen naar de dropzone. Op de dropzone zijn militairen aanwezig die zorgen voor de begeleiding van het publiek. Voor uw eigen veiligheid en die van de parachutisten wordt u dringend verzocht u te houden aan de aanwijzingen van de aanwezige militairen.

Bron: Mindefhotel-dreijeroord

hotel Dreijeroord waar in 1944 man tegen man gevechten met bajonet zijn uitgevochten

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: