14 juli, 2024
BinnenlandOpening Joint Inspection Center Schiphol

Opening Joint Inspection Center Schiphol
O

Zijne Majesteit de Koning opent dinsdagmiddag 22 november a.s. het Joint Inspection Center (JIC) op Amsterdam Airport Schiphol. Het JIC heeft tot doel om een veiligere en efficiëntere vrachtafhandeling op Schiphol mogelijk te maken door verschillende handhavers en inspectiediensten samen te laten werken aan controles van luchtvracht.

Het JIC is één van de projecten die valt binnen het programma Schiphol Smartgate Cargo (SSGC). Het SSGC is ontstaan vanuit Beveiliging en Publieke Veiligheid Schiphol. Dat platform was weer een uitvloeisel van de beruchte diamantenroof van enkele jaren geleden. Na een wat aarzelend begin is het programma door de directeuren van Schiphol, Douane en Air Cargo Netherlands op de rails gezet. Die driehoek werd al snel een vierkant, toen KLM aan boord kwam. Weer later haakten onder meer de Koninklijke Marechaussee en de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) aan.

In het JIC komen logistiek en handhaving fysiek bij elkaar. In het gebouw bevinden zich onder andere een expeditievloer, een scanhal, opslag- en onderzoeksruimten, een quarantaine ruimte voor kleine dieren, garages voor scanvoertuigen, kantoren en een opleidingscentrum.

De Koning brengt voorafgaand aan de opening van het JIC een werkbezoek aan medewerkers van de Douane.

Bron: RVD

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: