De gedachten van koningin Wilhelmina tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vanaf dinsdag 5 januari 2016 voor iedereen openbaar. Het Nationaal Archief in Den Haag maakt dan het archief van het Kabinet van de Koning openbaar.
De archieven uit de hele oorlogsperiode van 1940 tot 1945 worden beschikbaar. Daar zitten ook stukken uit de tijd van Wilhelmina’s ballingschap in Londen bij en het zogenaamde Geheim Archief. Het Nationaal Archief publiceerde maandag 28 december jl. vast twee bladzijden van Wilhelmina, dat is een brief aan de eerste naoorlogse premier Willem Schermerhorn en Willem Drees.
In de gepubliceerde brief schrijft Wilhelmina dat ze zich zorgen maakt omdat de voorgestelde nieuwe bewindslieden niet afkomstig zijn uit het zuiden van Nederland. Ze is bang dat het zuiden de indruk zal krijgen dat er aan hun problemen geen aandacht wordt geschonken, ondanks dat het zuiden door de oorlog zwaar getroffen is. Koningin Wilhelmina schroomde niet haar mening, opmerkingen en plannen op papier te zetten. In de archieven is te lezen wat er tijdens de oorlog door haar hoofd ging.
Openbaarheidsdag
Sinds 2010 is de eerste dinsdag van het nieuwe jaar bestempeld als Openbaarheidsdag. Volgens de Archiefwet 1995 worden archieven van de overheid na twintig jaar overgedragen aan het Nationaal Archief. Vijf procent van de stukken blijft voor een periode van 25, 50 of 75 jaar geheim, om de privacy van nog levende personen of landsbelang te beschermen. Als die termijn afgelopen is, worden de stukken dus op Openbaarheidsdag openbaar gemaakt.