In de aanloop naar nieuwe wetgeving die klokkenluiders beter moet beschermen, is een speciale website gelanceerd waarop alles staat uitgelegd. De website is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ben je benieuwd joe jouw organisatie op integriteitsbeleid scoort? Klik dan op de IntegriteitsWijzer.
Bewijslast
De nieuwe regels moeten eind dit jaar van kracht worden en leggen de bewijslast voor benadeling van de klokkenluider niet meer bij de melder, maar bij de werkgever. Ze bieden tevens bescherming aan vrijwilligers, stagiairs en zzp’ers. Ook mensen die klokkenluiders helpen zoals familie, collega’s en vertrouwenspersonen kunnen op meer bescherming rekenen.
EU-regels
De wet komt in de plaats van de Wet Huis voor klokkenluiders. Reden om de wet te veranderen is een nieuwe Europese richtlijn. Op dit moment loopt de bescherming van klokkenluiders binnen de EU sterk uiteen. Door de richtlijn verandert dat, de Nederlandse wetgeving moet hierop worden aangepast. De Tweede Kamer moet zich nog wel uitspreken over de implementatiewet, maar de nieuwe website biedt alvast een inkijk in wat er gaat veranderen, zodat organisaties zich kunnen voorbereiden.
Meldingen
De nieuwe wet betekent ook dat de meldprocedure moet worden aangepast. Zo moeten mensen die een melding doen binnen zeven dagen een ontvangstbevestiging krijgen. En ze moeten binnen drie maanden bericht krijgen van hun organisatie over de stand van zaken en wat er verder gaat gebeuren. Ook komen er autoriteiten die in actie kunnen komen als de EU-regels in het geding zijn.
IntegriteitsWijzer voor organisaties
- Hoe staat het met het integriteitsbeleid binnen jouw organisatie? Met het invullen van de zogeheten IntegriteitsWijzer krijg je daar een helder beeld van. Aan de hand van enkele vragen kom je te weten op welk vlak je organisatie goed en minder goed scoort. De IntegriteitsWijzer is een initiatief van het Huis van de Klokkenluiders.
Mening ODB/Victor van Wulfen
Veroorzakers van klokkenluiderszaken kunnen en zullen er lachend hun r**t mee afvegen. Want wie gaat dat handhaven? Juist: niemand!!! En weet een klokkenluider genoeg centen bij elkaar te schrapen om het zelf voor de rechter te brengen, dan zeggen de veroorzakers eenvoudigweg dat het niets met de melding te maken heeft en dan is het alweer klaar.
En ook belangrijk, juist voor de klokkenluider: wat doet die wet voor de klokkenluiders van nu, die vandaag de dag in een kwestie verwikkeld zijn? Juist: niets.
Tekst: VCP / Redactie ODB
Foto: Unsplash / D66 / CDA / SP / Redactie ODB