De Nederlandsche Bank (DNB) stalt de goudvoorraad die nu nog in Amsterdam ligt bij Defensie. Defensie, het Rijksvastgoedbedrijf en De Nederlandse Bank bezegelden 4 oktober jl. in Amsterdam de erfpachtovereenkomst met een handtekening.
60 jaar
De DNB krijgt voor 6 decennia de beschikking over een stuk grond op Camp New Amsterdam in Soesterberg. De eerste gesprekken over het verhuizen van de goudvoorraad en het bankbiljettenbedrijf van de DNB, begonnen al in 2016. Na onderzoek bleek de voormalige vliegbasis de meest logische plaats voor het zogenoemde cashcentrum.
Terrein bouwrijp maken
Volgens staatssecretaris Barbara Visser heeft de locatie heeft vele voordelen. “Omdat het binnen afgesloten Defensieterrein ligt, is het beter te beveiligen. En vanwege de centrale ligging in het land is het ook beter bereikbaar. En er is nóg een reden waarom het een logische keuze is. Het cashcentrum ligt straks dichtbij het Landelijk Tactisch Commando en de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de Koninklijke Marechaussee. De marechaussee beveiligt al tientallen jaren de waardetransporten van DNB en sinds september 2017 ook het gebouw in Amsterdam.”
Begin 2019 obstakelvrij
In opdracht van Defensie voert het Rijksvastgoedbedrijf de komende maanden een aantal werkzaamheden uit. Zo worden flora en fauna onderzocht, bomen gekapt, veldversterkingen verwijderd en leidingen en kabels omgelegd. Begin 2019 is het terrein obstakelvrij en begint de bouw. Naar verwachting staat het cashcentrum er in 2022.
Een eeuw samenwerking
De Koninklijk Marechaussee krijgt er in de nieuwe constructie geen extra beveiligingstaak bij. De kiem van de samenwerking tussen de marechaussee en DNB werd gelegd in 1918. Toen zijn eenheden van de marechaussee ondergebracht in het gebouw van de DNB. In ruil daarvoor leverde de marechaussee diensten als beveiliging. De samenwerking gaat dus al 100 jaar terug.
Redactie: ODB/MINDEF
Foto: AVDD/redactie