BinnenlandNATRES wordt Infanteriebataljon Bewaken Beveiligen KNR

NATRES wordt Infanteriebataljon Bewaken Beveiligen KNR
N

Alle reservistenbataljons van de Koninklijke Landmacht hebben een nieuwe naam. Ze heten vanaf 23 maart 2024 Infanteriebataljon Bewaken Beveiligen Korps Nationale Reserve (Infbat BB KNR). Dat is vandaag met een ceremonie in Havelte officieel gemaakt. De naamswijziging benadrukt de steeds belangrijkere rol die de legereenheden van parttime-militairen vervullen.

Nieuwe naam

De 3 commandanten van 10, 20 en 30 Infanteriebataljon Bewaken Beveiligen Korps Nationale Reserve presenteren 23 maart in Havelte de nieuwe naam. Reservisten vormen de flexibele schil van de krijgsmacht. Ze zetten zich meestal naast hun werk of studie in voor de krijgsmacht. Dat doen ze enkele uren per week of enkele dagen per maand.

Nederlands grondgebied

De reservistenbataljons van de landmacht worden ingezet bij het beveiligen en bewaken van het Nederlands grondgebied. Die taak moeten ze ook kunnen uitvoeren als andere (fulltime) eenheden naar het front vertrekken bij een eventueel conflict.Het aantal reservisten bij de landmacht moet om die reden groeien in de komende jaren. De nieuwe naam onderstreept het belang hiervan. De oude naam Natres verdwijnt hierdoor.

3 bataljons

In totaal heeft de Koninklijke Landmacht 3 Infanteriebataljons Bewaken Beveiligen Korps Nationale Reserve. Het gaat om 10 Infbat BB KNR van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte, 20 Infbat BB KNR van 11 Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen en 30 Infbat BB KNR van 13 Lichte Brigade in Oirschot.  

Hoogwatercrisis

De landmacht-reservisten hebben in de afgelopen jaren in verschillende noodsituaties hun nut bewezen. Zo boden ze eind vorig jaar nog hulp bij de hoogwatercrisis in Limburg. Andere taken van de reservisten zijn het verlenen van hulp bij militaire transporten, uitzendingen, rampenbestrijding en grote evenementen. Zo werden reservebataljons van de landmacht ingezet tijdens de uitbraak van mond-en-klauwzeer, maar ook bij de Nijmeegse Vierdaagse en Prinsjesdag.  

Tekst: MinDef / Redactie ODB
Afbeelding: MinDef / Redactie ODB

Gerelateerd aan dit bericht: