13 april, 2024
BinnenlandNationaal Militair museum ontvangt replica Curtiss P-6 Hawk-I

Nationaal Militair museum ontvangt replica Curtiss P-6 Hawk-I
N

Een nogal opvallende vreemde eend in de bijt van de vooroorlogse Nederlandse militaire Luchtvaart was de Curtiss P-6 Hawk-I die gebruikt werd door de Luchtvaartafdeeling (LVA) van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL). Over dit type vliegtuig zijn vele boeken en tijdschriftartikelen volgeschreven. Want het geldt als een van de echte “classics” van de Amerikaanse luchtvaartindustrie.

Helaas komt het gebruik van dit toestel in Indië er in die bronnen vaak wat karig af en blijven veel misverstanden over de Curtiss een hardnekkig leven lijden. Vrijwilligers van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht in Gilze-Rijen werken momenteel aan de assemblage van een replica van de Curtiss P-6 Hawk-I. Dergelijke vliegtuigen vlogen voor de Tweede Wereldoorlog bij de Indische Luchtvaartafdeeling (LVA-KNIL).

Het vliegtuig is in opdracht van de Stichting Vrienden van het Militaire Luchtvaart Museum gebouwd bij het Cradle of Aviation Museum op Long Island, New York. In 2014 zal de Curtiss worden tentoongesteld in het nieuwe Nationaal Militair Museum, dat in aanbouw is op de voormalige Vliegbasis Soesterberg.

De van oorsprong Amerikaanse vliegtuigen werden in 1931 ook in licentie gebouwd bij Aviolanda in Papendrecht. De replica is geschilderd in de kleuren van de LVA en zal binnenkort worden gepresenteerd aan de Vrienden van het Militaire Luchtvaart Museum.

Bron:  Luchtvaartnieuws

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: