21 april, 2024
BinnenlandMilitairen helpen bij bevoorrading voedselbanken

Militairen helpen bij bevoorrading voedselbanken
M

Medewerkers van Defensie ondersteunen sinds vandaag 3 distributiecentra van Nederlandse voedselbanken. Dat zijn Amsterdam, Tilburg en Haaglanden. Het gaat om militaire steunverlening in het openbaar belang. De krijgsmacht biedt de hulp tot uiterlijk 1 juli. Naar verwachting rooien de distributiecentra het dan weer op eigen kracht.

Jonge onderofficieren

Defensie zet voor de ondersteuning van voedselbanken meer dan 40 mensen in, voornamelijk jonge onderofficieren van de landmacht. De krijgsmacht levert deze hulpverlening op verzoek van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Voedselbanken

De militairen helpen zo de voedselstroom richting de betreffende voedselbanken weer op gang. In Nederland maken zo’n 12.000 gezinnen gebruik van een voedselbank. Het is dus belangrijk dat dit mogelijk blijft. Maar het is wel een behoorlijke opgave voor de 3 distributiecentra. Ze hebben te kampen een tekort aan personeel, want er werken gemiddeld wat oudere vrijwilligers bij de voedselbanken, die nu vanwege het Covid-19 virus (Corona) moeten thuisblijven.

hamstergedrag

Ook was er tijdelijk minder aanbod, onder meer door hamstergedrag in supermarkten en sluiting van horecagelegenheden. 3 distributiecentra sloten daarom tijdelijk de deuren. Er zijn in Nederland 10 dergelijke distributiecentra.

Op de juiste plekken

Met hulp van de militairen starten zij nu weer op. De militairen ondersteunen en adviseren op het gebied van logistiek en leidinggeven. Zo helpen ze de distributiecentra de levensmiddelen weer op de juiste plekken te krijgen.

Tekst: Mindef/ODB
afbeelding: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: