15 april, 2024
BinnenlandPersbericht Purple Windmill de Peel

Persbericht Purple Windmill de Peel
P

Geachte relatie,

Wij informeren u graag over de militaire oefening Purple Windmill die volgende week op en rond de omgeving van de Peel plaatsvindt. Van 2 t/m 6 november wordt de grond-lucht samenwerking en het leveren van luchtsteun voor grondtroepen van de landmacht en mariniers getraind; de zogenaamde Close Air Support (CAS) procedures. De oefening vindt ook in de avond plaats. Aan de oefeningen nemen landmacht militairen en mariniers deel uit Nederland, België, Denemarken en Frankrijk.

Coronamaatregelen
De oefening Purple Windmill vindt doorgaans plaats in Noord-Nederland. Op het militaire oefenterrein Marnewaard oefenen eenheden vier keer per jaar de CAS-procedures. Maar vanwege coronamaatregelen is Marnewaard nu slechts beperkt beschikbaar en daarom wijkt Defensie uit naar De Peel. Op De Peel vinden deze oefeningen ook plaats. Een soortgelijke oefening staat gepland in week 49 en 50.

Vliegtuigen
Voor het trainen van de grondeenheden staan Nederlandse Apaches helikopters, Nederlandse- en Belgische F-16 gevechtsvliegtuigen en Duitse Tornado en Eurofighter Typhoon gevechtsvliegtuigen gepland. De vliegbewegingen vinden maandag t/m donderdag plaats tussen 12.00 uur en 23.00 uur. Op vrijdag tussen 09.00 uur en 15.00 uur. Het aantal vliegbewegingen laag boven de grond beperkt zich tot wat er minimaal noodzakelijk is voor de oefening.

Noodzaak
CAS is een vorm van directe luchtondersteuning aan grondtroepen, waarbij militaire gevechtsvliegtuigen vuursteun leveren op korte afstand voor de eigen troepen die in benarde situaties zitten. CAS vergt een grote mate van coördinatie tussen lucht- en grondeenheden en daarom is goede training noodzakelijk. In bedreigende situaties zoals we tijdens missies in het buitenland hebben meegemaakt, gaat dit levens redden.

Tekst: MinDef / Redactie ODB
Afbeelding: AVDD / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: