16 juli, 2024
BinnenlandMilitair Uniform Terug In Straatbeeld

Militair Uniform Terug In Straatbeeld
M

Militairen mogen vanaf 26 maart 2018 hun uniform weer dragen op straat en in het openbaar vervoer. Het verbod, dat sinds september 2014 gold i.v.m. dreigingsanalyse, is ingetrokken. Dat maakt minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten bekend in de Defensienota die ze vandaag in Stroe presenteert.

MIVD
Na overleg met de MIVD en Beveiligingsautoriteit heeft Bijleveld besloten tot het opheffen van het verbod. “Militairen dragen het uniform met trots en wij kunnen hen deze vrijheid niet langer meer ontnemen. Defensie moet daarmee terugkeren in het straatbeeld en meer zichtbaar worden in de samenleving.” Hiermee komt Nederland weer in lijn met een aantal omringende landen.

Besluit SG
Op grond van een advies van de beveiligingsautoriteit besloot de secretaris-generaal(SG) in 2014 tot het verbod. Aanleiding was destijds de dreiging van aanslagen tegen militairen. De maatregel werd in december 2016 al versoepeld. Toen mochten militairen hun tenue wel weer dragen in de auto.

Vrije keuze
Het is overigens niet verplicht om buiten militaire complexen het uniform te dragen. Dat wordt overgelaten aan de individuele militair.

Bron: Mindef
Foto: AVDD

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: