22 juli, 2024
BinnenlandMaritieme Defensie Revolutie: Innovatief Vliegpak voor Anti-Terreur Operaties

Maritieme Defensie Revolutie: Innovatief Vliegpak voor Anti-Terreur Operaties
M

Een revolutie in solo vliegen kan op de lange termijn defensie-innovaties bevorderen. Dit blijkt uit het testproces van het Rapid Tactical Traversal (RTT) vliegpakconcept, bedoeld ter verbetering van maritieme anti-terreur operaties. De Admiraliteitsraad van de marine heeft op 20 juni besloten om deze innovatiemethode als nieuwe standaard in te voeren.

Veelbelovend Vliegpak voor Maritieme Operaties

Het nieuwe Concept Development & Experimentation/Innovatie Framework (CD&E/I) staat alleen het testen van producten toe die aanzienlijke verbeteringen voor de marine kunnen opleveren. De Maritime Special Operation Forces (NLMARSOF) zochten naar een efficiëntere manier om vijandige schepen te betreden tijdens terreuroperaties, nu vaak gedaan met ladders of vanuit helikopters.

Obstakels Overwinnen met Innovatief Vliegpak

Daarom onderzoekt de marine oplossingen om obstakels sneller en veiliger te overwinnen. Een vliegpak met straalmotoren bleek de meest veelbelovende oplossing.

Data Verzamelen en Delen

De volgende fase van het CD&E/I Framework richt zich op dataverzameling via experimenten in samenwerking met TNO. De resultaten worden gedeeld binnen de organisatie om eventuele problemen snel op te sporen.

Milieuoverwegingen

RTT-experimenten richten zich ook op CO2-uitstoot en geluidsniveau in verband met regelgeving. De implementatie van het RTT is bijna voltooid. Bekijk ook op YouTube: RTT Vliegpak Demonstratie

Effectief Innovatiebeheer

Een belangrijk aspect van de nieuwe innovatiemethode is dat er één eindverantwoordelijke is. De eenheid die de innovatie ontwikkelt en implementeert, behoudt de leiding gedurende het hele traject. Dit voorkomt vertragingen en micromanagement.

Toekomstige Innovaties

De Admiraliteitsraad heeft het CD&E/I Framework als nieuwe norm vastgesteld voor het ontwikkelen van radicale ideeën voor marine-inzet.

Tekst: MinDef / Redactie ODB
Foto: MinDef / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: