23 juni, 2024
BinnenlandLegpenning En Erekoord Voor Luchtmachtmilitair

Legpenning En Erekoord Voor Luchtmachtmilitair
L

Een luchtmacht militair kreeg voor zijn optreden de legpenning en het bijbehorende erekoord door zijn bijzondere wijze van handelen, buiten gevechtsomstandigheden. Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt reikte die uit in het ministerie van Defensie in Den Haag.

Afgelopen juli loopt een man met een krijsend meisje onder zijn armen naar een auto en zet het kind erin. Daarna rijdt hij weg bij een tuincentrum in Spijk, bij Gorinchem. De militair zag de moeder en opa van het kind het tuincentrum uitrennen. Ze schreeuwden dat het om een ontvoering ging. Het speelt zich af voor de ogen van een korporaal werkzaam bij de Klu en zijn vrouw. De korporaal zette gelijk de achtervolging in terwijl zijn vrouw 112 belde.

De militair geplaatst op de Vliegbasis Volkel volgde de ontvoerder via de A15 en de A27. De echtgenote van de korporaal hield ondertussen de politie op de hoogte. Dat leidde uiteindelijk er toe dat bij Werkendam 4 politiewagens de achtervolging overnamen. De ontvoerder werd uiteindelijk gepakt.

De korporaal en zijn vrouw keerden daarna terug naar het tuincentrum. Daar kreeg de militair een telefoontje van de politie. Het kind was terecht. De luchtmachter gaf het door aan de moeder en opa, die nog steeds in het tuincentrum waren. Door het kordaat en snel ingrijpen van het stel belandt het kind uiteindelijk weer veilig in haar moeders armen.

Bron: Mindef
Foto: AVDD

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: