15 april, 2024
BinnenlandLariam: Een medicijn met ernstige bijwerkingen en risico's

Lariam: Een medicijn met ernstige bijwerkingen en risico’s
L

Lariam is een anti-malariamiddel dat werd gebruikt om malaria te voorkomen en te behandelen. Het medicijn werd vaak voorgeschreven aan reizigers die naar gebieden met een hoog risico op malaria reisden. Echter, Lariam is in Nederland en de meeste andere Europese landen niet meer verkrijgbaar vanwege ernstige bijwerkingen en risico’s die gepaard gaan met het gebruik ervan.

Gebruik van Lariam:

Lariam werd gebruikt om malaria te voorkomen en te behandelen. Het werd vaak voorgeschreven aan reizigers die naar gebieden met een hoog risico op malaria reisden, vooral in Afrika en Azië. Het medicijn werd ook op grote schaal gebruikt door militairen die in deze gebieden werden ingezet.

Risico’s van Lariam:

Lariam is geassocieerd met ernstige bijwerkingen en risico’s die het gebruik ervan onveilig maken. Het medicijn kan ernstige psychische symptomen veroorzaken, waaronder depressie, angst en hallucinaties. Sommige patiënten hebben ook levensbedreigende neurologische reacties en hartproblemen gemeld.

Het risico op bijwerkingen en complicaties was hoger bij bepaalde groepen patiënten, zoals mensen met een voorgeschiedenis van psychische aandoeningen of epilepsie, zwangere vrouwen en kinderen.

Gevolgen van Lariam:

De bijwerkingen en risico’s van Lariam kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van patiënten. Het kan leiden tot blijvende psychische problemen en neurologische schade, evenals hart- en leverproblemen.

Daarnaast kan het gebruik van Lariam leiden tot aanzienlijke kosten voor patiënten, omdat ze mogelijk langdurige behandeling en medische zorg nodig hebben om de bijwerkingen te behandelen.

Is er een alternatief medicijn voor Lariam?

Ja, er zijn alternatieve anti-malariamiddelen beschikbaar ter vervanging van Lariam. De meest gebruikte alternatieven zijn Malarone (atovaquon/proguanil), Doxycycline en Lariam generieke versies. Elk van deze medicijnen heeft zijn eigen voordelen en bijwerkingen, en het is belangrijk om eerst met uw arts te bespreken welk medicijn het beste past bij uw specifieke reisplannen en gezondheidsgeschiedenis.

Malarone

Malarone wordt vaak voorgeschreven omdat het minder bijwerkingen heeft dan Lariam en slechts één tot twee dagen voorafgaand aan de reis en één week na terugkeer hoeft te worden ingenomen. Het wordt over het algemeen goed verdragen, maar sommige patiënten kunnen last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid of huiduitslag.

Doxycycline

Doxycycline is een breed-spectrum antibioticum dat ook wordt gebruikt om malaria te voorkomen en te behandelen. Het moet dagelijks worden ingenomen en moet meestal minstens vier weken na terugkeer worden voortgezet. Het kan gastro-intestinale bijwerkingen, zonnebrandgevoeligheid en vaginale schimmelinfecties veroorzaken.

Mefloquine

Er zijn ook generieke versies van Lariam beschikbaar, zoals mefloquine, die minder duur zijn dan het merknaamgeneesmiddel. Overleg altijd met uw arts voordat u een medicijn gebruikt om malaria te voorkomen en te behandelen, zodat u de beste optie kunt kiezen op basis van uw specifieke behoeften en risicofactoren.

Conclusie:

Lariam is een medicijn dat in Nederland en de meeste andere Europese landen niet meer wordt verkocht vanwege de ernstige bijwerkingen en risico’s die gepaard gaan met het gebruik ervan. Het kan ernstige psychische symptomen, neurologische reacties en hartproblemen veroorzaken. Als u naar een gebied reist met een hoog risico op malaria, is het belangrijk om met uw arts te spreken over alternatieve anti-malariamiddelen die veiliger zijn en minder bijwerkingen hebben. Het is altijd belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen en eventuele bijwerkingen direct te melden aan uw arts om risico’s te minimaliseren.

Zie ook ons artikel uit 2012:

Tekst: Redactie ODB

Afbeelding: RIVM / Unsplash / Kelly Sikkema / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: