13 juli, 2024
BinnenlandKoninklijke 200ste Herdenking Slag bij Waterloo

Koninklijke 200ste Herdenking Slag bij Waterloo
K

Hunne Majesteiten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima wonen op donderdag 18 juni 2015 in België de tweehonderdste herdenking bij van de Slag bij Waterloo. De Slag eindigde op 18 juni 1815, toen het Franse leger onder leiding van keizer Napoleon I werd verslagen door het leger onder bevel van de Hertog van Wellington. Dit leger bestond uit Britten, Duitsers, Nederlanders (Belgische en Nederlandse eenheden) en het Pruisische leger onder leiding van maarschalk Blücher.

Naast de Koning en de Koningin der Belgen zijn diverse vertegenwoordigers uit aangrenzende landen en vertegenwoordigers van de Europese Unie bij de herdenking aanwezig. De herdenking vindt plaats aan de voet van de Leeuw van Waterloo. Koning Willem I gaf in 1824 opdracht tot de bouw van dit monument ter ere van zijn zoon, de Prins van Oranje. De Prins raakte tijdens de Slag vermoedelijk op deze plek gewond. Sinds 1914 is de 535 hectare waar het slagveld plaatsvond Europees erfgoed.

Elk jaar rond 18 juni spelen honderden acteurs in traditionele klederdracht de Slag bij Waterloo na. Voor de tweehonderdste herdenking vindt van 18 tot en met 21 juni de grootste reconstructie tot nu toe plaats met meer dan vijfduizend figuranten, driehonderd paarden en honderd kanonnen. Na afloop van de protocollaire plechtigheid starten de festiviteiten voor het grote publiek.

Bron RVD

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: