14 juli, 2024
BinnenlandKoninklijk Landmacht Knapt Pampus Op

Koninklijk Landmacht Knapt Pampus Op
K

Een unieke plek voor een mooie oefening. Dat is het eiland Pampus, waar landmacht militairen sinds woensdag 4 maart, meerdere bouwprojecten uitvoeren. De genisten knappen evenementenlocatie Pampus op en trainen hoe moeilijk bereikbare locaties van bouwmaterialen te voorzien zijn.

103 Constructiecompagnie
Vroeger gebeurde het nog wel eens: voor Pampus liggen. Schepen moesten wachten voordat het vloed werd en ze langs de zandplaat in het IJ naar Amsterdam konden doorvaren. Later kreeg ‘voor Pampus liggen’ de betekenis ‘uitgeteld zijn’. Dat geldt misschien ook voor de ongeveer 30 militaire bouwvakkers van de 103 Constructiecompagnie, als ze de opknapbeurt van Pampus er 19 maart op hebben zitten.

Mistklokhuis
Maar gisteren zijn de militairen voortvarend begonnen. In de middag vertrokken er 2 pontons met bouwmaterialen naar het eiland, inclusief een mobiel systeem dat voor vers drink- en douchewater zorgt. Vandaag begonnen de genisten met de reconstructie van het ‘mistklokhuis’ op het eiland. De militairen slapen in het fort op veldbedden. De voeding komt met een aanvalsboot vanuit de jachthaven van Muiden. 

Bakstenen en beton
Het is zeker niet de eerste keer dat de krijgsmacht Pampus aandoet. Na de Frans-Duitse oorlog van 1870 was Nederland beducht voor een aanval op Amsterdam vanaf de Zuiderzee. In 1887 startte daarom de bouw van het fort Pampus: een uit beton en bakstenen opgetrokken vesting op 4.000, 11 meter lange heipalen. In de militaire hoogtijdagen van het fort waren er 200 soldaten nodig om onder meer de 3 snelvuurkanonnen en 2 reusachtige Krupp-Gruson-kanonnen te bedienen. Na de Tweede Wereldoorlog gebruikte de toenmalige mijnopruimdienst het eiland nog om munitie  tot ontploffing te brengen.

105 Geniecompagnie
De situatie op Pampus is ondertussen een stuk minder explosief geworden. Met de Afsluitdijk was het gevaar van een aanval over het water geweken. De laatste tijd doet het forteiland dienst als evenementenlocatie. En nu dus ook als terrein voor een oefening, waar overigens niet alleen de 30 militairen van 103 Constructiecompagnie bij betrokken zijn. 105 Geniecompagnie Waterbouw is onmisbaar om al het materiaal over het water naar het eiland te vervoeren. De Luchtmacht transporteert per Cougar-transporthelikopter een grote houtlading, die de rigger marshallers van de Luchtmobiele Brigade op het eiland binnenhalen.

Renovatie
Met de renovatie van Pampus kunnen de Genisten hun constructievaardigheden oefenen op een uitdagende plek, in het IJsselmeer. Dat alles gebeurt in samenspraak met de beheerder van de evenementenlocatie. Tijdens de vrijwilligersactie NL Doet op 13 en 14 maart, krijgen de militairen bij de opknapbeurt hulp van tientallen vrijwilligers. Op 19 maart moet alles afgerond zijn. De relatie tussen Pampus en de krijgsmacht is dan, net zoals het eiland zelf, weer flink verstevigd.

Bron: Mindef
Foto: AVDD

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: