23 mei, 2024
BinnenlandKoning En Minister-president Bij Nederlandse Veteranendag

Koning En Minister-president Bij Nederlandse Veteranendag
K

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en minister-president Rutte wonen zaterdag 25 juni 2016 in Den Haag de 12e Nederlandse Veteranendag bij.

De dag begint met een bijeenkomst in de Ridderzaal waar de minister-president een toespraak houdt. Aansluitend krijgen veteranen op het Binnenhof medailles uitgereikt. Vier personen krijgen de medaille opgespeld door onder anderen de minister-president en minister Hennis-Plasschaert van Defensie. Naast deze groep krijgen 70 veteranen de herinneringsmedaille voor vredesoperaties.

Na afloop van de uitreiking van de medailles onthult de Koning in de hal van Binnenhof 1a van de Tweede Kamer het monument van de Staten-Generaal, de  ‘Lijst van gevallenen tijdens oorlogen en missies sinds de Tweede Wereldoorlog.’ Met dit monument wil het Nederlandse parlement zijn waardering en erkenning tonen voor de militairen die onder uitdagende en moeilijke omstandigheden ons land hebben gediend, en daarbij hun leven hebben gewaagd en verloren.

In de middag neemt de Koning het defilé af op de Kneuterdijk, waaraan ruim honderd detachementen deelnemen met afvaardigingen van de krijgsmachtdelen. Rond de zestig detachementen zijn veteranen.

Veteranendag is ingesteld door de regering en wordt georganiseerd door het Nationaal Comité Veteranendag, met ondersteuning van het ministerie van Defensie. Het is een eerbetoon aan de ruim 117.000 Nederlandse veteranen – van de Tweede Wereldoorlog tot en met de missie in Mali – die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Doel is om erkenning en waardering voor veteranen te bevorderen.

Bron: RVD

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: