28 mei, 2024
BinnenlandInbraak loods Hr. Ms. Naarden

Inbraak loods Hr. Ms. Naarden
I

Farmsum – In de opslagloods van het Zeekadetkorps Delfzijl, aan de Visserijweg in Farmsum, is ingebroken op vrijdag 10 mei 2013.

In de loods stonden verschillende scheepsonderdelen opgeslagen van de voormalige Hr.ms. Naarden.  Eén van de leden van het zeekadettenkorps reed toevallig langs en zag de deur van de loods openstaan. Reint Geertsema, hoofd werktuigkundige aan boord van de voormalige mijnveger OS Naarden ging daarop kijken en zag al snel dat het mis was. Het slot van het toegangshek bleek opengebroken en de ketting was los om het hek geslingerd. De grote loodsdeuren waren opengebroken waarbij één loodsdeur uit het ophangsysteem was gevallen. Binnen bleken alle kratten en kisten, waarin bronsen of in bronsgegoten scheepsonderdelen lagen opgeslagen, opgebroken te zijn. Rein belde hierop direct de politie.

Duizenden kilo’s brons en koper

delfzijlkorpsschip2

De daders bleken vermoedelijk met een kleine vrachtwagen de loods te zijn ingereden. Het boevengilde moet over een paar flinke spierballen beschikken want de onderdelen die zijn meegenomen hebben een behoorlijk gewicht; onderdelen van de reductiekast, koelers en schroefbladen van 250 kilo per stuk. Deze schroefbladen stonden klaar voor transport om bij de eerstvolgende dokbeurt, over twee jaar, op het schip gemonteerd te worden. De huidige schroef aan stuurboordzijde heeft namelijk schade. De grote schroefbladen zijn rechtstandig uit de kisten getild en verduisterd. Blijkbaar wisten de dieven waarna ze op zoek waren, grote kisten werden van bovenaf de stelling gegooid en alleen de bronzen en koperen onderdelen zijn meegenomen.

Probleem

Met de diefstal van onderdelen heeft het Zeekadetkorps een groot probleem. Als er nu iets aan boord van het schip kapot gaat, zijn er geen onderdelen meer beschikbaar om dit te vervangen. De OS Naarden stamt uit 1956 en onderdelen voor de zogenoemde Dokkum-klasse zijn niet meer verkrijgbaar. Een nieuw blad laten vervaardigen kost zeker 20.000 euro want de mallen hiervoor worden met de hand gemaakt. Bij een eerdere inbraak anderhalf jaar geleden werden ook al acht schroefbladen gestolen.

[box] Een aantal van de bestuursleden van het ODB hebben aangeboden zich in te gaan zetten om te bezien hoe en waarmee ze de zeekadetten kunnen helpen.[/box]

Arag Banner
Vorig artikel
Volgend artikel
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: