30 mei, 2024
BinnenlandHoge Raad: Staat had “effective control”

Hoge Raad: Staat had “effective control”
H

Het kabinet zal handelen naar de uitspraak van de Hoge Raad, die vandaag oordeelde dat de Nederlandse staat verantwoordelijk is voor de dood van drie moslimmannen in 1995 in Srebrenica. Dat zei premier Rutte vandaag na afloop van de ministerraad. Rutte zei dat het kabinet “naar de uitspraak zal handelen, zoals dat bij een rechtsstaat hoort”, schrijft persbureau Novum.

Er is volgens hem nu duidelijkheid gekomen na een heel ingewikkelde rechtsgang die jaren heeft geduurd. Hij zei verder de uitspraak te zullen bestuderen. Meer kon hij niet zeggen. De uitspraak van de Hoge Raad, waartegen geen beroep mogelijk is, leidt waarschijnlijk tot een schadevergoeding voor de nabestaanden.

De hoogste rechtbank van Nederland volgde vandaag een uitspraak van het hof in Den Haag. Net als het hof vindt de Hoge Raad dat de staat verantwoordelijk is voor het optreden van Dutchbat. Hoewel de missie onder VN-vlag werd gevoerd laat het internationaal recht toe dat het optreden van de Nederlandse militairen ook wordt toegerekend aan de Nederlandse staat. Die had namelijk “effective control” over het optreden van Dutchbat, aldus de rechter.

De slachtoffers waren de vader en de broer van Hasan Nuhanovic, die tolkte voor de Nederlandse troepen, en Rizo Mustafic, die als elektricien voor Dutchbat werkte. De drie moslimmannen hadden tijdens de val van moslimenclave Srebrenica hun toevlucht gezocht tot de compound van Dutchbat, de Nederlandse eenheid die deel uitmaakte van de VN-vredesmissie tijdens oorlog in Joegoslavië. Ze werden uiteindelijk door de Bosnische-Serviërs onder generaal Ratko Mladic vermoord.

Nuhanovic en de nabestaanden van Mustafic verwijten de staat hun familieleden aan de Bosnische Serviërs te hebben overgedragen. Ze spanden in 2002 zaken tegen de staat aan.

D66, SP en de ChristenUnie willen dat het kabinet excuses aanbiedt aan de nabestaanden van de drie moslimmannen, meldt het ANP. SP-Kamerlid Harry van Bommel zou dat een ’terechte erkenning’ vinden, evenals D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Joël Voordewind van de ChristenUnie.

Bron: NRC
Foto: wikimedia

 

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: