16 juni, 2024
BinnenlandJarige Rode Baretten Herdenken Market Garden

Jarige Rode Baretten Herdenken Market Garden
J

Zo’n 800 militairen uit zeven verschillende landen herdenken in de week van 11 tot 16 september dat 73 jaar geleden de grote luchtlandingsoperatie Market Garden begon. Speciaal aan deze editie is dat 11 Luchtmobiele Brigade haar 25-jarig jubileum viert met bijzondere publieksevenementen op 13 en 16 september.

In de week voorafgaand aan de herdenkingssprongen op zaterdag, houdt de luchtmobiele brigade de internationale parachutisten oefening Falcon Leap. Tijdens deze oefening voeren de militairen vanaf woensdag 13 september al een aantal sprongen uit boven het Houtdorperveld bij Ermelo en de Ginkelse Heide bij Ede. Om de parachutisten naar de dropzones te verplaatsen worden militaire transport-vliegtuigen uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Polen, de Verenigde Staten en Nederland ingezet.

Publieksevenementen
De sprongen op woensdag 13 september op het Houtdorperveld en op zaterdag 16 september op de Ginkelse Heide zijn opengesteld voor het publiek. Naar verwachting landen er tussen 10.00 en 14.00 uur zo’n 800 parachutisten. Om ons 25-jarig jubileum te vieren is er een demonstratieterrein ingericht waar onze bevoorradingscompagnie oefent met het hangen van voorraden onder helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC). Na de oefenmomenten staan de helikopters aan de grond en zijn deze toegankelijk voor de bezoekers.

Publieksevenement 13 september
Op het terrein van De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) aan De Beek 125 te Ermelo staat tevens een flightsimulator. U wordt verzocht zoveel mogelijk op de fiets of te voet te komen. Indien u toch met de auto komt kunt u 13 september gebruik maken van de parkeerplaatsen van de KNHS.

Market Garden
Tijdens de operatie Market Garden landden op 18 september 1944 zo’n 2000 Britse en Poolse parachutisten op de Ginkelse Heide, in de buurt van Ede. Net zoals de geallieerden in september 1944 staat de luchtmobiele brigade nu ook schouder aan schouder met zijn bondgenoten. Samenwerking met onze strategische partner voor luchttransport, 336 squadron gestationeerd op Vliegbasis Eindhoven, de ge-integreerde inzet met helikopters van het DHC en de samenwerking met onze internationale partners is van cruciaal belang.

25-jarig jubileum
De luchtmobiele brigade is al 25 jaar de snel inzetbare eenheid van de Koninklijke Landmacht en is gespecialiseerd in militair optreden via de lucht met helikopters, vliegtuigen en parachutisten. Al 25 jaar staan we klaar om te beschermen wat ons dierbaar is. Dat doen we op elk moment en elke missie. Niet voor niets is ons jubileumcredo: toen, nu en in de toekomst!

Bron Mindef
Foto Mindef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: