14 juli, 2024
BinnenlandGrote anti-terreuroefening Explosive Lion door EOD

Grote anti-terreuroefening Explosive Lion door EOD
G

Terroristen hebben het gemunt op kritieke infrastructuur in Nederland. Spoorwegen, luchthavens en wegen zijn het doelwit. Hulpdiensten moeten alles in het werk stellen om de terreurcel te ontmantelen en aanslagen te voorkomen. Dat was in een notendop de oefening Explosive Lion. Die had de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) georganiseerd en speelde zich de eerste week in juni af.

Trainingsdoel

Trainingsdoel van de oefening was de samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten die worden ingeschakeld wanneer er sprake is van terreur. Vooral de onderlinge communicatie (C2000) is dan een aandachtspunt omdat bijvoorbeeld politie, brandweer en Defensie voor bepaalde omstandigheden verschillende uitdrukkingen hanteren. Goed en duidelijk overleg is dan cruciaal om miscommunicatie te voorkomen.

Complex

Om het moeilijker te maken was Explosive Lion op verschillende locaties in Nederland. Van een bompakket op Maastricht Airport tot een explosie in een jachthaven in Vianen. Van het stationsplein in Amersfoort tot fort Everdingen waar een ‘bommenfabriek’ was. Het scenario werd steeds complexer om de samenwerking tussen brandweer, politie, de Dienst Speciale Interventies (DSI), de EOD, de marechaussee, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) op de proef te stellen. Ook de CBRN-Response Eenheid van de landmacht deed mee in het scenario. Beter nu leren van fouten dan wanneer er een echte aanslag plaatsvindt, was het motto.

Snel en daadkrachtig

In Everdingen werden de laatste dag nog wat resten van de fictieve terreurcel ingerekend. Op en rond Utrecht Centraal trainde Defensie met de NS, ProRail, de nationale politie, Veiligheidsregio Utrecht (VRU) en het Openbaar Ministerie. “We oefenen in verschillende scenario’s van crises en rampen onze processen, de onderlinge communicatie en wie waarvoor verantwoordelijk is”, aldus een vertegenwoordiger van de Veiligheidsregio Utrecht. “Oefenen is van essentieel belang, zodat we als het nodig is gezamenlijk snel en daadkrachtig kunnen optreden.”

“Van fouten kun je leren, dat klopt helemaal! Echter de overheid blijft achter de feiten aan lopen. Wordt het niet eens tijd om de vele overheidsdiensten in Nederland, vaste procedures (communicatie) voor te schrijven. Na jaren van oefenen zijn er nog steeds andere uitdrukkingen voor één en hetzelfde onderwerp of gebeurtenis, nog steeds zijn er grote problemen met C2000 communicatiesysteem. Het wordt hoogtijd om standaardisatie in alle systemen, gebruiken en communicatie in te voeren. Overigens niet alleen in Nederland maar ook in de Benelux en grensstreek met Duitsland en Engeland.”

– Mening ODB

Tekst: MinDef / Wikipedia / Redactie ODB

Afbeelding: AVDD / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: