17 juli, 2024
BinnenlandGrondlegger Nederlands Veteranenbeleid Ted Meines Overleden

Grondlegger Nederlands Veteranenbeleid Ted Meines Overleden
G

Verzetsheld en luitenant-generaal buiten dienst Ted Meines is 24 december op 95-jarige leeftijd overleden. Behalve verzetsstrijder, Indiëganger, mede-oprichter en voorzitter van de Stichting Veteranen Platform, was hij ook ereburger van de staat Israël.

Begon als soldaat
Luitenant-generaal Meines, geboren op 25 september 1921, sloot zich nog tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bij de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (BS). Hij vertrok in augustus 1948 als oorlogsvrijwilliger naar Indië. Begonnen als soldaat, klom hij in de loop der jaren op in de militaire rangen. Op 1 mei 1975 werd hij bevorderd tot generaal-majoor en benoemd tot kwartiermeester-generaal. In 1976 ging hij met functioneel leeftijdsontslag.

In september 2014 werd Meines door Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp officieel bevorderd tot luitenant-generaal voor zijn grote verdiensten voor de krijgsmacht in het algemeen en de veteranen in Nederland in het bijzonder. Meines was voor zijn inzet al sinds 1994 luitenant-generaal titulair.

Inzet voor veteranen
De opperofficier van de Koninklijke Landmacht was al sinds 1950 betrokken bij het wel en wee van Nederlandse veteranen. Hij richtte het Veteranen Legioen Nederland op en was er voorzitter van. In 1988 stond hij aan de basis van de Stichting Veteranen Platform, de koepelorganisatie met 55 aangesloten verenigingen. Een jaar later werd hij de eerste voorzitter van het Veteranen Platform, dat een groot deel van de veteranen in Nederland vertegenwoordigt.

Als voorzitter wist hij toenmalig minister Ter Beek ervan te overtuigen dat er een actief veteranenbeleid moest komen. Erkenning en waardering vanuit de samenleving kregen langzaam maar zeker vorm en mondden uit in de Nederlandse Veteranendag sinds 2005 en in 2012 in de Veteranenwet.

Ted Meinesprijs
Het Veteranen Platform stelde in 1998 bij zijn vertrek als voorzitter de Ted Meinesprijs in, een oorkonde en een bedrag, die tot doel heeft een individuele veteraan of een veteranenorganisatie in het zonnetje te zetten. Wat minister Jeanine Hennis-Plasschaert betreft een terechte titel voor deze onderscheiding. “Generaal Meines stond pal voor onze veteranen. Hij is de grondlegger van het huidige veteranenbeleid, dat zorgt voor erkenning en waardering. We zullen hem heel erg missen.”

Directeur Nederlandse Hartstichting
Vanaf 1988 was Meines ook verbonden aan het defilé op 5 mei in Wageningen. Na zijn pensioen werd hij directeur van de Nederlandse Hartstichting.

Onderscheidingen
Meines was Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Officier in de orde van Oranje-Nassau met de zwaarden, ontving het Ereteken voor Orde en Vrede, het Mobilisatie Oorlogskruis en was drager van het Ereteken voor Verdienste in goud.

Interview
De Defensiekrant interviewde luitenant-generaal Meines eind mei 2016. In het artikel met video ‘Vader der veteranen strijdt verder’ sprak Meines over zijn carrière en drijfveren.

Uitvaart op internet
Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven de uitvaart van luitenant-generaal b.d. Meines te volgen, zendt Defensie dit afscheid uit via youtube.com/defensie.

Op internet is een condoleanceregister geopend.

Bron: Defensie

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: