28 mei, 2024
BinnenlandGerestaureerd meesterwerk te zien in het Militair Museum.

Gerestaureerd meesterwerk te zien in het Militair Museum.
G

Het schilderij ‘De slag bij Quatre-Bras’ is vanaf vandaag te zien in het Nationale Militair Museum (NNM) in Soest. Het werk werd de afgelopen maanden onder het toeziend oog van bezoekers volledig gerestaureerd. Minister Kajsa Ollongren onthulde het meesterwerk van Jan Willem Pienemann uit 1818 dinsdag 4 juli jl.

Napoleon

Op het 6 bij 4 meter grote doek is een cruciaal maar onbekend verhaal uit de Nederlandse geschiedenis te zien. Het toont hoe de jonge kroonprins van Oranje in 1815 de Nederlandse troepen aanvoert in gevecht met het leger van Napoleon. Dit gebeurde 2 dagen voor de beslissende Slag bij Waterloo en geldt als opmaat hiervan. Dankzij de Slag bij Waterloo kwam er een eind aan de napoleontische oorlogen in Europa.

Legion d’Honneur

Niet alleen het schilderij is de komende tijd te zien. Er zijn ook veel objecten tentoongesteld, die verwijzen naar het doek. Het gaat bijvoorbeeld om de originele pelsjas van de Prins van Oranje, die hij op het schilderij draagt. Ook een geweer en een door Napoleon ingestelde Legion d’Honneur-onderscheiding zijn tot het eind van dit jaar te zien.

Afbeelding: MinDef/ Redactie ODB

Tekst: MinDef / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: