15 juli, 2024
BinnenlandFoto’s Vrouwen Hulpkorps digitaal beschikbaar

Foto’s Vrouwen Hulpkorps digitaal beschikbaar
F

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) stelt uniek materiaal over het Vrouwen Hulpkorps (VHK) digitaal beschikbaar. Het gaat om 133 pasfoto’s van de eerste vrouwen die er dienst namen.

De foto’s zijn toegankelijk gemaakt op de NIMH-beeldbank. De oorspronkelijke militaire persoonskaarten van de vrouwelijke militairen zijn in te zien op archieven.nl

Het in 1944 in Groot-Brittannië opgerichte VHK leverde humanitaire hulp tijdens de bevrijding van Nederland. In het spoor van de geallieerde opmars maakte het VHK eind oktober 1944 de oversteek naar het Europese vasteland. De vrouwelijke militairen waren onder meer betrokken bij de voedselvoorziening en het begeleiden van evacuaties. Gedurende de hongerwinter ondersteunde het VHK talloze kindertransporten. 

Het NIMH ontving in 2018 347 militaire persoonskaarten van het VHK. Ze waren onderdeel van een schenking van Emma Staf, die van 1954 tot 1989 bij de Koninklijke Landmacht diende. Een deel van de kaarten bevatte militaire pasfoto’s.

Tekst: Mindef/NIMH
afbeelding: NIMH

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: