16 juli, 2024
BinnenlandFNV-voorzitter: de FNV is er eigenlijk niet meer

FNV-voorzitter: de FNV is er eigenlijk niet meer
F

De vakcentrale FNV gaat niet met de werkgevers praten over een sociaal akkoord. Daarvoor ligt de grootste vakbond van Nederland te veel in puin, aldus de op 23 juni aangetreden interim-voorzitter, Ton Heerts in een gesprek met NRC Weekend. Heerts gaat daarom niet in op de uitnodiging van werkgeversvoorman Bernard Wientjes.
“Wientjes denkt dat wij er als vakbeweging nog zijn. Maar dat is een misverstand. We zíjn er voor een belangrijk deel niet meer. Dat heb ik vorige week de nieuwe voorzitter van de Sociaal-Economische Raad ook uitgelegd.”
Ondanks reorganisaties zit de FNV nog steeds “in een diep dal”. Heerts weet niet of er ooit een oplossing komt.
Bond wil voorlopig geen opsplitsing
Heerts volgde in juni Agnes Jongerius op, die opstapte na een langdurig machtsconflict in de top van de vakcentrale. Vlak daarvoor had oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) nog een ambitieus plan opgesteld om de FNV uit het slop te trekken. Dat voorzag onder meer in opsplitsing van de twee grootste bonden binnen de FNV, Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten.
Nog geen maand na Heerts’ aantreden heeft Abvakabo FNV laten weten dat het plan van Klijnsma niet meer dan een advies is. De bond wil voorlopig van geen opsplitsing weten.
Komende maandag bespreken de voorzitters van de negentien bij de FNV aangesloten bonden een voorstel van Heerts voor oprichting van een ledenparlement dat, in plaats van de negentien bondsvoorzitters, de koers moet bepalen. Ook daarover is inmiddels een conflict ontstaan, omdat Bondgenoten en Abvakabo in dat parlement een meerderheid krijgen.
Onder meer de onderwijsbond AOB en de net toegetreden jongerenorganisatie, FNV Jong, wijzen Heerts’ voorstel voor dat parlement daarom af. Hiermee „loert een bestuurlijke crisis”, heeft FNV Jong in een interne notitie laten weten.
door Marike Stellinga en Jos Verlaan

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: