22 juni, 2024
BinnenlandExtra RoRo-schip in gebruik genomen en meteen naar Afrika

Extra RoRo-schip in gebruik genomen en meteen naar Afrika
E

Defensie beschikt de komende 4 jaar over een tweede Roll-on Roll-off-schip (RoRo). Hiermee zijn legervoertuigen gemakkelijk over grote afstanden te vervoeren. Het huurcontract voor het m.v. Southern Rock is al getekend. Het schip is ook al onderweg naar Dakar met materieel voor oefening African Lion in Dakar. Vandaag 15 mei 2014 arriveert de lading.

Versterkt dek

Het m.v. Southern Rock is 114 meter lang en heeft een laadruimte van 1606 vierkante meter. Het dek is versterkt zodat ook de zwaarste voertuigen aan boord kunnen. Denk aan Pantserhouwitsers, Boxer-pantserwielvoertuigen of CV90-gevechtsvoertuigen.

New Amsterdam

Defensie heeft sinds 2022 al de beschikking over de mv. New Amsterdam. Dit RoRo-schip is voor 10 jaar gehuurd. 

VJTF 

Door de aanschaf van een tweede RoRo kan Defensie beter voldoen aan de toezegging om bepaalde eenheden snel in te zetten. Een voorbeeld daarvan is de Very High Readiness Join Task Force (VJTF), ook wel bekend als de flitsmacht.

EU

Defensie stelt, indien gewenst, partnerlanden in staat van het schip gebruik te maken. Dat gebeurt dan tegen een vergoeding. Gebruik door derden loopt via het Movement Coordination Centre Europe (MCCE).

MCCE Eindhoven

Het MCCE bestaat sinds 1 juli 2007. Het is een samenvoeging van het European Airlift Centre (EAC) en het Sealift Co-ordination Centre (SCC). Het centrum zit op Vliegbasis Eindhoven. Het EAC en SCC zijn ontstaan als resultaat van het NATO Defence Capability Initiative, vastgesteld in 1999.

Schaarste op de commerciële markt

Tot nu toe huurde Defensie incidenteel schepen in. Dit wordt steeds duurder door de schaarste op de commerciële markt. Om gegarandeerd over de juiste zeetransportcapaciteit te beschikken, is besloten om een tweede RoRo te huren. Het contract loopt voor 1 jaar. Maar Defensie heeft een optie om de huur 3 keer met 1 jaar te verlengen.

Gegevens M.V. Southern Rock

IMO-nummer9965241
Naam van het schipZUIDELIJKE ROTS
ScheepstypeAlgemeen vrachtschip
VlagNederland
Thuishaven
Bruto tonnage3643
Zomer deadweight (t)4565
Lengte totaal (m)114
Breedte (m)16
Diepgang (m)
Bouwjaar2023
Bouwer
Plaats van bouw
Tuin

Tekst: MinDef / Redactie ODB
Foto: MinDef / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: