Defensie en het UMC Utrecht richten in het Calamiteitenhospitaal 19 IC-plekken in, speciaal voor corona-patiënten. De militaire organisatie levert 56 verpleegkundigen, 10 artsen, 26 personen ondersteunend personeel en intensive-care materiaal.
COVID-19-virus
De extra capaciteit stelt het UMC Utrecht in staat nog meer IC-patiënten op te nemen die vanwege het COVID-19-virus aan de beademing moeten. In het Calamiteitenhospitaal, dat normaal gesproken kortstondige trauma-opvang biedt, wordt de bestaande IC-capaciteit van 12 bedden uitgebreid naar 19.
Calamiteitenhospitaal
Met deze extra uitbreiding komt de IC-capaciteit van het UMC Utrecht in totaal op 80 IC-bedden uit. Deze extra capaciteit voor het UMC Utrecht komt geleidelijk beschikbaar, zodat de artsen en verpleegkundigen van Defensie en het UMC Utrecht zich goed kunnen voorbereiden, alle apparatuur aanwezig is en de benodigde middelen in voldoende mate op voorraad zijn. De artsen en verpleegkundigen van Defensie gaan nauw samenwerken met de intensivisten en specialistisch verpleegkundigen van het UMC Utrecht.
Stap in strijd tegen het coronavirus
“Door nu ook gebruik te gaan maken van de IC-capaciteit in Calamiteitenhospitaal met zorgpersoneel van Defensie en UMC Utrecht, zetten we samen met het UMC Utrecht weer een stap in de strijd tegen het coronavirus”, aldus plaatsvervangend commandant Calamiteitenhospitaal, kapitein Esther de Vlugt.
Bijzonder ziekenhuis
Het Calamiteitenhospitaal is een volledig operationeel ziekenhuis dat bij grote ongelukken of calamiteiten voor slachtoffers wordt opengesteld. Dit bijzondere ziekenhuis is een samenwerking tussen het UMC Utrecht en de ministeries van Defensie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Tekst: Mindef
Afbeelding: AVDD/UMC/Simon van Rooijen
Video: AVDD