22 juli, 2024
BinnenlandEssentiële Training SF voor Burger Evacuatie

Essentiële Training SF voor Burger Evacuatie
E

Essentiële Training voor Speciale Eenheden bij Burger Evacuaties

Deze week trainen het Korps Commandotroepen en de Rangers van de 11 Luchtmobiele Brigade samen om Nederlandse burgers te evacueren uit onveilige gebieden. Dit realistische scenario is cruciaal ter voorbereiding op mogelijke crisissituaties.

Noodzaak van Evacuatie

In sommige gevallen verslechtert de veiligheidssituatie in een land zo ernstig dat Nederlandse burgers niet zelfstandig kunnen vertrekken. In dergelijke situaties kan het kabinet besluiten militairen in te zetten voor evacuaties. Dit gebeurde recent in Soedan in 2023 en eerder in Afghanistan. Momenteel staan militairen paraat om Nederlandse staatsburgers te evacueren uit het Midden-Oosten, mocht het conflict tussen Israël en Hamas escaleren.

Belang van Training

Effectief reageren in crisisomstandigheden vereist een goed gecoördineerde samenwerking tussen verschillende eenheden en internationale partners. Daarom is het essentieel om dit soort scenario’s regelmatig te trainen. Het Korps Commandotroepen voert deze oefeningen jaarlijks uit. Dit jaar is het voor het eerst dat ze samenwerken met het recent opgerichte Rangerbataljon van de 11 Luchtmobiele Brigade.

Evacuatieproces

Tijdens de training doorlopen de eenheden het volledige evacuatieproces: van alarmering en planning tot het daadwerkelijk evacueren van personen. Deze operaties staan bekend als Non-Combatant Evacuation Operations (NEO). Door deze intensieve trainingen blijven de eenheden altijd paraat en voorbereid op snelle en efficiënte acties wanneer en waar dat nodig is, waarbij de veiligheid van Nederlandse burgers altijd voorop staat.

Tekst: MinDef / Redactie ODB
Afbeelding: MinDef / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: