21 juli, 2024
BinnenlandEindelijk Inventarisatie PTSS Schade Libanonveteranen

Eindelijk Inventarisatie PTSS Schade Libanonveteranen
E

Defensie is bezig de door Libanonveteranen geleden schade te inventariseren om zaken die onder de rechter zijn versneld te kunnen afhandelen. Dat bevestigt het ministerie naar aanleiding van berichtgeving van het dagblad de Volkskrant. De landsadvocaat heeft de betrokken letselschadeadvocaten van de veteranen benaderd om een overzicht te vragen van de schade die is geleden.

Uiteindelijk gaat dit om honderden claims van Libanonveteranen en Joegoslaviëveteranen, waardoor het schadebedrag kan oplopen in de vele miljoenen euro’s. Het ministerie van Defensie stelt dat het in eerste instantie gaat om twintig zaken die nu bij de rechter liggen.

Advocaten die andere veteranen bijstaan zeggen echter dat dit een teken zou kunnen zijn dat Defensie op grote schaal eindelijk bereid is schade na tientallen jaren van procederen te vergoeden.

In december oordeelde de rechter dat Defensie aansprakelijk is voor de posttraumatische stressstoornis van een Libanonmilitair. Dit was aanleiding voor vele andere militairen waaronder vele Libanon veteranen om een claim in te dienen.

Begin april stuurde de minister van defensie al een reactie op de uitspraak aan de Kamer. Toen schreef ze in overleg te gaan met de betrokkenen over de zaken die gelijkenis vertonen met de zaak waarbij de rechter uitspraak had gedaan, “te beginnen met zaken die nu bij de rechter liggen”.

Door: NU.nl

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: