16 april, 2024
BinnenlandEen Nederlandse 'Fort Knox' In De Maak

Een Nederlandse ‘Fort Knox’ In De Maak
E

De Nederlandsche Bank wil het bankbiljettenbedrijf en de goudkluis met 189.000 kilo goud verplaatsen naar het Defensieterrein Camp New Amsterdam in Soesterberg. Op deze nieuwe bewaarlocatie zijn al eenheden van de Koninklijke Marechaussee gevestigd.

Cash Center
Het plan is om het nieuwe zogenoemde Cash Center begin 2022 in gebruik te nemen. Op het terrein van Camp New Amsterdam zitten onder meer eenheden van de Koninklijke Marechaussee. De marechaussee vervult in Nederland een belangrijke rol bij de beveiliging van de waarde transporten van de bank.

Zeer hoge beveiligingsmaatregelen
DNB is van plan het kantoor aan het Westeinde 1 in Amsterdam te renoveren. Hierbij moeten de goudkluis en bankbiljettenactiviteiten worden verplaatst naar Camp New Amsterdam. Dat besluit is genomen omdat de aanwezigheid van het bankbiljettenbedrijf en de goudkluis zeer hoge beveiligingsmaatregelen vergen. Deze staan de toegankelijkheid voor medewerkers en bezoekers steeds meer in de weg. Daarnaast zijn waarde transporten zeer complex in het drukke centrum van Amsterdam.

Functies nieuwbouw
In het nieuwe Cash Center worden goud, munten en bankbiljetten opgeslagen. Het geld wordt hier ook gesorteerd en vervolgens met waarde transporten naar de geldverwerkers gebracht.

In het nieuwe centrum komt verder het Nationaal Analysecentrum voor de registratie en analyse van vervalsingen en een Europees Testcentrum voor onderzoek naar het duurzaam gebruik van bankbiljetten.

Publieksbalie
De publieksbalie van de DNB blijft aan het Westeinde 1 te Amsterdam. Hier kan het publiek langskomen om oude guldenbiljetten om te wisselen voor euro’s of om beschadigde eurobiljetten in te leveren.

De Nederlandsche Bank en het ministerie van Defensie werken vanzelfsprekend nauw samen  aan een plan voor de nieuwbouw en benodigde veiligheidsmaatregelen. De DNB heeft in totaal 612.000 kilo goud in haar bezit met een waarde van 23,4 miljard euro tegen de huidige goudprijzen.

Bron: Mindef/DNB/redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: