21 juni, 2024
BinnenlandDornier Kustwacht Vliegt Nog Rond Met Windows XP

Dornier Kustwacht Vliegt Nog Rond Met Windows XP
D

De Nederlandse kustwacht vliegt elke dag patrouille vluchten met luchtvaartuigen waarbij de computersystemen om deze inspecties uit te voeren draaien op het verouderde computerbesturingssysteem Windows XP.

Dat blijkt uit een reportage van familieblad Terdege, van 8 februari jl. De kustwacht voert dagelijks inspectie- en controlevluchten uit boven de Nederlandse kustwateren met een tweemotorige Dornier 228-212 van Duitse makelij.

Achter in het patrouillevliegtuig van de kustwacht houden bemanningsleden van Rijkswaterstaat en de marechaussee een oogje in het zeil op overtredingen op het water. De vliegende eenheid van de Kustwacht bestaat uit twee Dorniers. De patrouillevliegtuigen zijn uitgerust met geavanceerde systemen om overtredingen haarscherp vast te leggen.

Defensie beheert de twee verkenningsvliegtuigen, die gestationeerd zijn op Schiphol. De Luchtmacht en Marine leveren de vliegers, Rijkswaterstaat en de Koninklijke Marechaussee zorgen voor de waarnemers aan boord. Bij calamiteiten moet het toestel binnen negentig minuten in de lucht zijn. Het vliegtuig wordt ook ingezet bij rampen- of incidentbestrijding of bij het zoeken naar vermiste personen.

Rijkswaterstaat en de Koninklijke Marechaussee maken op de computersystemen achter in het patrouillevliegtuig echter nog gebruik van Windows XP. Waarnemers kunnen op hun beeldschermen bijvoorbeeld afwisselend een blik werpen op live video beelden of digitale zeekaarten. Af en toe haperen de systemen, tijd voor een grondige update.

Windows XP is in 2001 op de markt gebracht en begin 2007 uit de lucht gehaald. Microsoft ondersteunt de software sinds begin 2014 niet meer. Windows XP is daardoor nog wel bruikbaar, maar met een verhoogd risico op virussen en zogenaamde spyware. Microsoft voorziet het softwarepakket niet langer van beveiligingsupdates. De kustwacht krijgt volgend jaar een update van de computersystemen aan boord.

Bron: Reformatorisch Dagblad/Noventas
Foto: NL Coastguard

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: