19 mei, 2024
BinnenlandDe Nederlandse Veteranen Anjer

De Nederlandse Veteranen Anjer
D

Engeland heeft de Poppy:

De herdenkingsklaproos staat symbool van respect en herinnering voor de soldaten die vanaf de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen. Deze betekenis van de klaproos kwam tot stand doordat de klaproos, sterk maar teer, veel voorkwam in het landschap aan het westfront tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. 

Nederland kent de witte anjer.

De anjer is door het Veteranen Instituut het Nederlandse nationale symbool geworden voor steun aan onze veteranen.

Afbeelding met bloem, overdekt

Automatisch gegenereerde beschrijvingDe anjer vindt haar oorsprong in de eerste collectieve daad van verzet door het Nederlandse volk na de inval van de Duitsers op 10 mei 1940. Nederland was bezet. Op zaterdag 29 juni 1940 werden kransen gelegd bij standbeelden van leden van het koninklijk huis en de vlaggen uitgehangen voor de verjaardag van prins Bernhard. Dit was de eerste koninklijke verjaardag sinds de bezetting.

De Duitsers reageerden met een heel aantal strenge maatregelen, maar het verzet was op gang gekomen door het dragen van de witte anjer.

Veteranendag vindt ieder jaar op de laatste zaterdag van juni plaats. Het Veteraneninstituut heeft de witte anjer, welke duidelijk verbonden is met de prins, in 2005 verheven tot het nationale symbool. De witte anjer staat voor verzet, erkenning en waardering voor veteranen

De anjer heeft bij lange na nog niet dezelfde statuur als haar Britse zusje. Met het massaal voeren en dragen van een witte anjer kunnen we als samenleving een statement maken.

Ons doel is om, uiterlijk voor 1 mei 2024, door middel van het uitbrengen van een herkenbare witte voertuig anjer, vergelijkbaar met de Engelse Car Poppy, meer zichtbaarheid te creëren op de burgerauto, motor, monumentale militaire voertuig, rollator, fiets of waarop dan ook.  

Met veteranengroet

Hans van Haalen

Nederlandse Veteranen Voertuig Anjer

Bestel jouw veteranen anjer hier:

Tekst: Veteranen Anjer / Redactie ODB
Afbeelding: Veteranen Anjer / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: