21 juli, 2024
BinnenlandDe Geschiedenis Herleeft - Slag om Ypenburg

De Geschiedenis Herleeft – Slag om Ypenburg
D

Op zaterdag 9 mei 2015 wordt de slag om Ypenburg opnieuw gestreden. Net zoals dit 75 jaar geleden plaatsvond. Het evenement barst los vanaf 10.00 uur op het voormalige vliegveld Ypenburg, op het evenemententerrein Böttgerwater.

Op 10 mei 1940 zorgde een verrassingsaanval met Duitse parachutisten op Ypenburg voor een directe dreiging voor Nederland. Hun opdracht was Koningin, regering en legerleiding gevangen te nemen en zo de Nederlandse overgave binnen een dag te regelen. Nederlandse rekruten versloegen de paratroepen en voorkwamen dit. Het monument op het ILSY-plantsoen herinnert daaraan. Bovendien ontlenen veel Ypenburgse straten hun naam aan deze strijd.

Acteurs in historisch correcte uniformen demonstreren hoe de veldslag zich in 1940 voltrok tussen het Nederlandse en Duitse leger. Vanaf 11.00 uur verdedigen de Nederlandse troepen het vliegveld tegen Duitse parachutisten. Alsof u terug bent in de tijd.

Een spreker zal de gebeurtenissen toelichten. Houdt u rekening met enig (ongevaarlijk) knalwerk. Na het evenement kunt u met een drankje napraten met de acteurs over Toen en Nu en over Vrede en Veiligheid. Ook kunt u een bezoek brengen aan de tentoonstelling over de Slag om Ypenburg en deelnemen aan de battlefield tour.

Ook leuk voor kinderen? Ja natuurlijk. Ze mogen verkleed als soldaat komen, zich uitleven op de hindernisbaan, een tentje bouwen, koken en hun eerste parachutesprong maken uit een heuse parachutistentoren. De jeugd kan een vlucht maken in de F-16 Flightsimulator.

De Slag om Ypenburg – Den Haag wordt muzikaal omlijst door de Fanfare ‘Bereden Wapens’. U bent van harte welkom op deze interessante en gezellige dag.

Meer informatie vindt u op http://meidagen.historischypenburg.nl/

bron: KVMO

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: