21 juni, 2024
BinnenlandDDoS-Aanval: Wie De Bal Kaatst……..

DDoS-Aanval: Wie De Bal Kaatst……..
D

De DDoS aanvallen op ING, ABN AMRO en de Rabobank zijn aangestuurd vanaf computerservers in Rusland. Beveiliger ESET heeft dat ontdekt. Dat wil niet zeggen dat de daders zich in Rusland bevinden, zij kunnen over de hele wereld zijn. En over een motief is nog niets te zeggen. De aanval kan van staats hackers komen, maar ook van criminelen of verveelde pubers.

De daders hebben gebruikgemaakt van een leger van gekaapte computers en slimme apparaten, een zogeheten botnet. Door het schadelijke programma Zbot kunnen ze van afstand de controle overnemen en de apparaten massaal opdracht geven om een bepaalde site te bezoeken. De zogeheten command & control-servers, die de opdrachten voor de huidige aanvalsronde geven, zitten voornamelijk in Rusland.

ESET verwacht dat de aanvallen nog niet voorbij zijn. DDoS-aanvallen zijn eenvoudig online te kopen. De site van de Belastingdienst was maandag ook kort uit de lucht door een cyberaanval. ESET weet nog niet of die verband houdt met de aanvallen op de banken.

Mening ODB
Wie de bal kaatst kan hem terug verwachten dus was het ook geen verassing dat deze aanvallen vanuit Rusland gedirigeerd werden. Maar na alle commotie mag je ook concluderen dat er hard aan een cyber defence wordt gewerkt, met een uitstekend resultaat alle aanvallen werden afgeslagen.

Bron: Hart van Nederland
Foto: Pexels

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: