16 juni, 2024
BinnenlandDatafrequentie voor 5G bezet

Datafrequentie voor 5G bezet
D

KPN waarschuwt dat de introductie van 5G in Nederland in gevaar dreigt te komen. Het 5G netwerk is de opvolger van het 4G-netwerk. De AIVD en MIVD hebben de voor 5G gewenste frequentieband namelijk al geclaimd. Dit meldt de Volkskrant van 15 maart jl. De 3500 megahertz-band is door de Europese Commissie juist aangewezen vanaf 2020 als de datafrequentie voor supersnel 5G dataverkeer in Europa.

Contract met Defensie

“Als Nederland een andere 5G-frequentieband hanteert, doen we iets anders dan in de rest van Europa en dat moeten we voorkomen”, aldus een woordvoerder van KPN. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) biedt telecombedrijven in een recente beleidsnota aan andere frequentiebanden te veilen, omdat het voor de 3500 MHz-band tot aan 2026 vastzit aan een contract met het ministerie van Defensie.

Satellieten

De satellieten van de inlichtingendiensten in het Friese Burum communiceren al jaren via deze hoge frequentie. Volgens KPN is het onhandig om met 5G uit de pas te lopen. “Met een afwijkende frequentie voor 5G kunnen storingen ontstaan tussen de nationale netwerken”, aldus de woordvoerder. Volgens de KPN zijn de frequenties in de 3500 MHz-regionen nodig om een optimale snelheid te kunnen behalen. Andere datafrequenties maken het 5G-netwerk trager.

Datafrequentie concurrentie

EZ heeft toegezegd voor 2020 met Defensie te gaan praten over het eerder dan 2026 loslaten van de 3500 MHz-band. Buitenlandse concurrenten hebben volgens KPN geen problemen met het verwerven van een 5G datafrequentie bij hun overheden. Zij kunnen daardoor hun klanten eerder bedienen.

Volgende stap

De introductie van 5G is een volgende stap in het mobiele dataverkeer. Consumenten kunnen hiermee sneller films downloaden en streamen. Ook speelt het 5G-netwerk een rol bij de communicatie van zelfrijdende auto’s. EZ neemt de zorgen van KPN serieus en zal snel in contact treden met Defensie.

Bron: De Volkskrant/Eric van den Outenaar

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: