16 juli, 2024
BinnenlandDe UOV wil vinger in de pap

De UOV wil vinger in de pap
D

Vakbonden CNV en De Unie/UOV hebben een intentie ondertekend om een verregaande samenwerking aan te gaan onder de naam CNV-UOV. Dat maakten CNV en De Unie/UOV in de middag van 17 oktober bekend.

“Dit is een belangrijke stap voorwaarts”, zei Jaap Smit, voorzitter van het CNV. “We hebben de intentie om te onderzoeken of we een nieuwe federatie tot stand kunnen brengen”. Er wordt nadrukkelijk nog niet van een fusie gesproken. “Wij misten de polder”, zegt Reinier Castelein, voorzitter van De Unie. Zijn bond raakte los van het overkoepelende overleg van vakcentrales in de SER en Stichting van de Arbeid, waarin werkgevers, werknemers en overheid overleggen, toen De Unie uit de vakcentrale MHP stapte. Nu wil de bond daar weer aanschuiven met behulp van het CNV.  De gesprekken duren tot medio voorjaar 2014. In die periode kan nog van alles gebeuren, ook het afbreken van de voorgenomen samenwerking.

“Dit is niet uit noodzaak geboren, maar we willen wel ons zegje doen in Den Haag. Van werknemerskant maken de centrales FNV, MHP en CNV deel uit van de SER. Het geluid voor het middelbaar en hoger personeel is daarmee een toegevoegde waarde voor het CNV”, aldus Castelein. Hij stelt als enige voorwaarde dat De Unie zich op dit punt wel moeten kunnen profileren. Smit snapt ook dat je met een samenwerking simpelweg meer slagkracht krijgt. “We leven in de wereld van het getal”, zegt Smit. Hij hoopt hiermee ook groepen aan te spreken die geen lid zijn, maar wel oren hebben naar het verhaal van wat de vakbond te vertellen heeft. “De arbeidsmarkt is veranderd, de wereld is veranderd. We moeten een manier vinden om die mensen aan ons te binden.”

Castelein heeft al een van die groepen op het oog. De ‘Zelfstandige Professional’ zoals hij die zelf noemt. “Er is een grote flexibele schil, die groep heeft de toekomst op de arbeidsmarkt”, zegt De Unie-voorzitter. Het CNV was niet de enige kandidaat voor De Unie/UOV. “We zijn ook op bezoek geweest bij de FNV, maar bij het CNV vonden we meer ruimte”, zegt Castelein.

De Unie/UOV, de grootste vakbond in de financiële sector, maakte in november vorig jaar bekend uit vakcentrale MHP te stappen, de vakcentrale voor middelbaar en hoger personeel. De Unie kon zich destijds niet vinden in de koers van MHP om aan te sluiten bij het Ambtenarencentrum en verwachtte een focus op belangenbehartiging van ambtenaren. Een brug te ver, zei voorzitter Reinier Castelein toen daarover.

CNV is de grotere vakbond van de twee, met 300.000 leden verdeeld over bijna alle sectoren. De Unie/UOV heeft 60.000 werkenden in de industrie en dienstverlening in het bedrijfsleven en de overheid vertegenwoordigd. Samen zijn zij alsnog een stuk kleiner dan de grootste vakcentrale van het land, de FNV. Daarbij zijn 1 miljoen leden aangesloten.

Bron: NU.nl/Edo van der Goot

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: