27 november, 2022
BinnenlandBizarre Bezuinigingen Voor Defensie Gepresenteerd Door Financiën

Bizarre Bezuinigingen Voor Defensie Gepresenteerd Door Financiën
B

Het ministerie van Financiën heeft 2 juni jl. een 115 pagina’s tellende ombuigingslijst openbaar gemaakt. Het rapport behelst een reeks aan bezuinigingsmogelijkheden als inspiratiebron voor politieke partijen. Maar liefst 22 bezuinigingsideeën verzamelde Financiën voor Defensie, natuurlijk in conceptvorm, maar uiteindelijk dringen enkele maatregelen wel door. 

Na een kwart eeuw van bezuinigingen zou je denken dat nog maar weinig te halen valt bij Defensie. Financiën denkt daar echter geheel anders over en somt 22 bezuinigingsopties op in deze ombuigingslijst. Als leuke disclaimer van deze blacklist meldt Financiën vooraf dat de lijst normaal gesproken niet openbaar wordt gemaakt en dat politieke partijen de ombuigingslijst kunnen gebruiken als input bij het opstellen van hun politieke verkiezingsprogramma’s.

Financiën ziet de informatie als “bouwstenen die politieke partijen kunnen gebruiken voor hun politieke keuzes”. Je zou ook kunnen stellen dat Financiën de politiek in haar keuzes probeert te beïnvloeden om uiteindelijk de verborgen politieke doelstellingen binnen te kunnen halen. Wie zich de afgelopen decennia heeft afgevraagd waar politieke partijen hun soms bizarre bezuinigingsmaatregelen vandaan halen, geeft publicatie van deze lijst gelijk antwoord op deze vraag.

Hoewel Financiën dus enerzijds zegt dat het de ombuigingslijst zo serieus neemt dat het de lijst slechts als bouwsteen voor de politiek ziet, probeert het zich ook in te dekken door te melden dat de lijst niets zegt over de politieke wenselijkheid of haalbaarheid. “Het gaat om een inventarisatie van technische mogelijkheden,” aldus Financiën in de volgende zin. Blijkbaar kunnen maatregelen die technisch mogelijk én tegelijkertijd onhaalbaar zijn, toch als bouwsteen dienen voor verkiezingsprogramma’s. M.a.w. je kunt het benoemen maar je hoeft het dan uiteindelijk ook weer niet uit te voeren. Stemgerechtigden, die niet goed op de hoogte zijn, kunnen denken dat de politieke ideeën hout snijden; dat is dus vaak niet zo.

De 22 bezuinigingsvoorstellen van Financiën op Defensie komen over als willekeurig en soms krankzinnig. Zo wordt, net nadat minister van Defensie Hennis heeft toegegeven dat Defensie Nederland niet meer kan verdedigen, als optie genoemd de inzetbaarheid van de krijgsmacht te verlagen. Dat levert volgens de rekenmeesters 200 miljoen euro op. De vraag is natuurlijk, waarom niet het opheffen van de gehele Landmacht wordt genoemd als optie.

Opvallend is ook dat Financiën internationale samenwerking ziet als bezuinigings-mogelijkheid. Doorgaans wordt door politici juist ontkend dat (internationale) samenwerking een veredelde bezuinigingsslag is. Volgens Financiën kunnen landen met taakspecialisatie “een kleiner aantal wapensystemen beter laten functioneren”, maar dat geldt alleen als er voldoende budget is. De Nederlandse krijgsmacht kan door het beperkte budget zelfs het huidige kleine aantal wapensystemen niet voldoende laten functioneren.

Een ander ideetje van de Nederlandse rekenmeesters geeft de volgende uitkomst: “Daarnaast zien wij mogelijkheden om de vlootomvang van een wapensysteem terug te brengen en om wapensystemen volledig af te stoten.” Zo wordt de optie doorgenomen van het afstoten van alle pantserhouwitsers en Patriot luchtverdediging. Maar wat men wil behouden kan natuurlijk met veel minder; bijvoorbeeld het aantal NH90 helikopters terug van 20 naar 12, of het aantal Apaches naar slechts 15.

Andere fijne opties die Financiën ziet is het samenvoegen van de Nederlandse marine met de Deense of Duitse zeemacht. Of die van de Nederlandse landmacht met Duitsland. Hetzelfde geldt voor het samenvoegen van de Nederlandse onderzeedienst met die van Noorwegen, en natuurlijk de JSF in een pool te doen samen met België en Denemarken. Al deze voorstellen hebben maar één doel en dat is om bestaande onderdelen verder uit te kleden onder de noemer van samenwerking.

In het verlengde daarvan kan Nederland volgens Financiën ook kiezen om onderzeeboten te vervangen door andere wapensystemen. Het ministerie denkt dat de verloren inlichtingencapaciteit kan worden opgevangen door oppervlakteschepen, onderwaterdrones en cybertechnologie. Je moet wel toegeven dat dit uiteraard lekker ‘smoelt’ in de toekomstige glossy verkiezingsprogramma’s. Dat een onderzeeboot meer inlichtingen kan verzamelen dan de voorstellen doen voorkomen wordt genegeerd. Andere fijne ideeën zijn het afstoten van de laatste twee fregatten met onderzeebootbestrijdingscapaciteit en uitsluitend te oefenen in eigen land.

Mening ODB
De ODB werd gewaarschuwd door leden dat deze merkwaardige lijst op internet te vinden was. Tijdens het lezen hiervan val je van de ene verbazing in de andere. Financiën gedraagt zich als een verzekeraar die woekerpolissen wil verkopen, en om deze te verkopen niet de juiste informatie verspreid. Al lezend is het gênant om te zien hoeveel onwetendheid deze beleidsmakers hebben op het gebied van Defensie. De ODB roept de politieke partijen op de bewuste lijst te negeren. Indien de politiek informatie wenst dan kan zij contact opnemen met vele partijen die wel kennis van zaken hebben waaronder de militaire vakbonden. 

bron: Financiën/redactie ODB

25 REACTIES

 1. Ook zo’n volksverlakkerij gebeuren, de kop “de Koning en de Minister President op de veteranendag”dat de koning daarbij was is een maar de Minister President wat hebt die daar te zoeken, ik zou als veteraan beledigt zijn met zijn aanwezigheid want hij geeft mij het gevoel dat hij daar is alleen maar om zieltjes te winnen, snap niet waar hij het lef vandaan haalt.

 2. Dit is compleet van de ratten, als dit waar Is kunnen weer beter en biertje uitverkoop aan de grenzen zetten. …..Wie dit verzonnen heeft mag van mij aangeklaagd worden voor land verraad. ..het moedwillig in gevaar brengen van alle Nederlanders binnen onze landsgrenzen èn europa …ik stel voor de kraan van Brussel dicht draaien.
  Want als er stront aan de knikker Is hoeven weer niet te rekenen op Brussel en al helemaal niet op het geweldige NAVO systeem dit hebben we helaas de laatste jaren proefondervindelijk vast kunnen stellen.

 3. wat een stelletje idioten in Den Haag. Ik ga niet meer stemmen op dit zooitje. Vies

 4. Het gebroken geweertje zit weer in de regering. En we weten allemaal wat daar van komt.

 5. Wanneer mogen Defensie-experts bij Financiën gaan kijken wat er bezuinigd kan worden??
  Ik weet zo al een paar “experts” die daar wegbezuinigd kunnen worden!!!!!
  Misschien dat daar ook eens door de politieke partijen naar gekeken zou moeten worden.
  Leuk voor de verkiezingsprogramma’s!!!!

 6. Te zot voor woorden dat financien het beleid en koers denkt te gaan bepalen voor defensie zijn ze nu helemaal…..

 7. Ik mis van de beleidsmakers in Den Haag de volgende punten
  a. waar zijn de economische getallen (omzet) van bedrijven die profiteren van orders van Defensie
  b. waar zijn de economische getallen (omzet) van compensatie orders zoals van de JSF want de Amerikanen compenseren alle opdrachten met maar liefst 120%
  c. waar zijn de economische getallen wanneer Nederland afgesneden wordt van haar belangrijkste zeeroutes.
  d. waar zijn de economische getallen wanneer onze normen en waarden (vrede en veiligheid) niet gegarandeerd zijn.
  e. Waar zijn de economische getallen als wegbezuinigd personeel werkloos thuis zit….ww dus?

 8. als er 1 ministerie is waar flink op bezuinigd kan worden is het Financien wel…..miljoenen aan idiote ict projecten die na jaren nog steeds niet werken, duizenden uitzendkrachten die vervolgens het werk met de hand moeten doen omdat de ict niet werkt….en ga zo maar door…

 9. blijkbaar is achterlijk zijn een vereiste om in de regering te mogen “functioneren”

 10. Hoe kunnen wij nog wat betekenen op nationaal maar ook op navolging niveau als het Defensie apparaat volledige wordt uitgehold door die geldwolven in de 2e kamer???

 11. We laten België Luxemburg en Duitsland maar ons land verdedigen. Het geld gaat de grens toch al over.

 12. Word er langzame hand een beetje ziek van dat er door een stelletje onbekwamde mafkezen worden bestuurd. Blijf met je handen van defensie af geld er bij ipv bezuinigingen

 13. Ik begrijp dat emigreren niet voor iedereen is weggelegd maar hoeveel “klappen” in het gezicht kan het Nederlandse volk hebben voordat het zijn stem gezamenlijk laat horen? Nederland is als het kleine ventje in de klas waarvan het zakgeld iedere dag wordt afgepakt en niemand doet wat. Het wordt tijd dat het ventje op zelfverdediging gaat. Het gaat allang niet meer om op een bepaalde partij stemmen! De MP vindt dat het onderhoud van de groene draak 160 duizend euro meer mag kosten “omdat”? Terwijl een reguliere scheepswerf dit beter en goedkoper kan?

 14. Volgend jaar FLO na 40 dienstjaren; vele maatschappelijke veranderingen meegemaakt. De nieuwste generatie zal mij verwijten dat ik te lang ben blijven hangen in “die goede oude tijd”. Ik zie de tweet van dhr. Pechtold nog voor mij: “pinda, pinda”. Gelukkig hoef ik niks te vrezen, maar mensen…wat een teloorgang…

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerd: