24 mei, 2024
BinnenlandBent U Al Boefproof?

Bent U Al Boefproof?
B

Minder dan een op de vijf Nederlanders heeft zijn smartphone, laptop of tablet zodanig beveiligd dat hij zijn mobiele apparatuur bij diefstal onbruikbaar kan maken. Hierdoor loopt ruim 80% van alle Nederlanders het risico dat persoonlijke gegevens na diefstal gewoon op straat belanden. Daarom roept minister van Veiligheid en Justitie Nederlanders op hun mobiele apparaat ‘Boefproof’ te maken.

Ook dertien bedrijven uit de telecom- en ICT-sector, die zijn aangesloten bij branchevereniging Nederland ICT, maken zich sterk voor deze betere beveiliging. Daarom werd op woensdag 28 september jl. een actieplan ondertekend om diefstal van mobiele apparatuur en misbruik van mobiele data flink terug te dringen.

De overheid wil haar onderdanen stimuleren hun mobiele apparatuur Boefproof maken om diefstal terug te dringen. Sinds de start van de eerste Boefproof-campagne in 2014 is het aantal gestolen smartphones met 30% gedaald. Naar aanleiding van dit niet geringe succes worden dit jaar ook tablets en laptops aan deze campagne toegevoegd.

“Het belang van goede beveiliging van zowel apparatuur als data wordt in de sector breed gedragen. Dat blijkt uit de steun voor het actieplan”, aldus Jeannine Peek, voorzitter Nederland ICT en algemeen directeur Dell Technologies. “De sector beseft dat hier sprake is van een maatschappelijke verantwoordelijkheid en werkt daarom graag mee aan de Boefproof-campagne.”

Boefproof maken is het activeren of installeren van een anti-diefstalfunctie op je mobiele apparaat, waardoor je deze op afstand kunt blokkeren. Denk hierbij aan een functie zoals ‘vind mijn smartphone/tablet’ en speciale anti-diefstal software. Hierdoor wordt het gestolen apparaat waardeloos voor dieven en hebben ze geen toegang tot privé mail, foto’s en vertrouwelijke documenten. Op dit moment is bijna een kwart van de smartphones Boefproof (23,6%), gevolgd door tablets (17,7%) en laptops (12,2%).

Recent onderzoek in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie, toont aan dat 43,1% van de Nederlanders niet weet dat zij hun mobiele telefoons en laptops zo kunnen instellen dat deze onbruikbaar worden bij diefstal. Hierbij geeft 40,3% van de Nederlanders aan niet te weten hoe je je mobiele apparaat Boefproof maakt, terwijl dat in de praktijk eenvoudig is.

Bron: Ministerie van Veiligheid en Justitie

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: