15 juli, 2024
BinnenlandAmerikaanse Grenscontroles Op Schiphol?

Amerikaanse Grenscontroles Op Schiphol?
A

Het kabinet gaat met de Verenigde Staten onderhandelen over de invoering van Amerikaanse grens- en douanecontroles op Schiphol. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.

Pre-clearance betekent dat de Amerikaanse grens- en douanecontroles voor inreis in de VS reeds op Schiphol plaatsvinden. Deze controles worden ná de Nederlandse uitreiscontrole uitgevoerd door Amerikaanse functionarissen. Eenmaal aangekomen in de Verenigde Staten hoeft de reiziger niet meer door de Amerikaanse controle omdat die al op Schiphol heeft plaatsgevonden. Reizigers besparen daardoor tijd.

Pre-clearance past bij andere innovatieve ontwikkelingen op Schiphol, zoals het gebruik van geautomatiseerde grenspassagepoorten. Deze ontwikkelingen maken het voor reizigers eenvoudiger om via Schiphol te reizen, terwijl de veiligheid blijft gewaarborgd. Pre-clearance maakt de luchthaven Schiphol aantrekkelijker, wat goed is voor de Nederlandse economie.

Nederland stelt wel voorwaarden aan de introductie van pre-clearance. Zo blijft Europese en Nederlandse wet- en regelgeving vanzelfsprekend van kracht. Het kabinet zal geen concessies doen aan de soevereiniteit van Nederland, de Nederlandse grensbewaking en  douanetoezicht en de veiligheid op Schiphol en in Nederland.

Om pre-clearance mogelijk te maken moeten Nederland en de Verenigde Staten een verdrag sluiten. De onderhandelingen zullen begin 2017 van start gaan. Als de onderhandelingen positief worden afgerond, wordt het verdrag voorgelegd aan het parlement ter goedkeuring.

Bron: Ministerie van Veiligheid en Justitie

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: