23 juni, 2024
BinnenlandAIVD en MIVD geven tips om cyberaanval tegen te gaan

AIVD en MIVD geven tips om cyberaanval tegen te gaan
A

De AIVD en MIVD komen met tips om cyberaanvallen tegen te gaan. In een brochure die de diensten 28 juni 2021 hebben uitgegeven, geven zij bestuurders, beleidsadviseurs en managers van de Rijksoverheid en de vitale sector inzicht in de werkwijze van statelijke actoren. Ook geven ze tips om cyberaanvallen te herkennen en te voorkomen.

De diensten zien dat de cyberdreiging tegen Nederland in de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Dit komt omdat steeds meer staten digitale aanvallen uitvoeren. Nederlandse organisaties en bedrijven zijn op grote schaal doelwit van cyberaanvallen. Deze raken de Nederlandse economie, welvaart en veiligheid.

Aanvallers doorlopen fasen

De AIVD en MIVD komen daarom met tips om een cyberaanval te herkennen. Zij doen dit via het hulpmiddel Cyber Kill Chain. Dit model beschrijft de 7 fasen die aanvallers kunnen doorlopen om hun doel te bereiken. Dit kan helpen om vijandige hackers de pas af te snijden door inzicht te geven in hoe hackers te werk gaan. Deze inzichten, in combinatie met tips vanuit de diensten helpen om aanvallen te voorkomen of te vertragen.

Organisaties kunnen veiliger

Doel van de tips is om de organisatie digitaal weerbaarder te maken. Daarvoor moet ook de samenwerking tussen bestuurders, beleidsmakers, managers en ICT-beveiligers beter. Dat bepaalt de effectiviteit en het succes van de gekozen beveiligingsstrategie. Als een aanval op tijd herkend wordt, kunnen de maatregelen ervoor zorgen dat de aanvallers gestopt worden. Hoe groter de inspanning die zij moeten leveren om opnieuw in te breken, hoe kleiner de kans op herhaling.

De 7 fasen van een cyberaanval:

  1. Reconnaissance-fase: de aanvallers zoeken zwakke plekken in de organisatie.
  2. Weaponization-fase: de aanvallers ontwikkelen malware om deze zwakke plekke n te misbruiken.
  3. Delivery-fase: de aanvallers bezorgen de malware, bijvoorbeeld via e-mail.
  4. Exploitation-fase: een medewerker activeert per ongeluk de malware, door op een link in een onbetrouwbare mail te klikken.
  5. Installation-fase: de aanvallers installeren zich in het netwerk.
  6. Command and control-fase: de aanvallers komen dankzij de malware van afstand binnen en installeren vervolgens nieuwe malware.
  7. Actions on objectives-fase: de aanvallers bereiken hun doel en kunnen ongemerkt informatie wegsluizen.

Cybersecurity Beeld

Vandaag zijn ook het Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) van de NCTV en de Handreiking Cybersecuritymaatregelen van het NCSC gepubliceerd. Het CSBN biedt inzicht in de digitale dreiging, de belangen die daardoor kunnen worden aangetast en de mate van weerbaarheid tégen die dreiging. De Handreiking Cybersecuritymaatregelen beschrijft maatregelen die elke organisatie zou moeten treffen om cyberaanvallen tegen te gaan.

Downloads

Bron: MinDef / Overheid

Afbeelding: AVDD / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: