21 juni, 2024
BinnenlandAfgewezen Albanezen Sneller Terug

Afgewezen Albanezen Sneller Terug
A

Illegale Albanezen kunnen voortaan ook groepsgewijs met overheidsvluchten uitgezet worden. Dat hebben Nederland en Albanië afgesproken, tijdens een werkbezoek van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) aan de Albanese hoofdstad Tirana.

Met de nieuwe afspraken, die de goede relatie met Albanië onderstrepen, kunnen afgewezen Albanezen sneller terug naar land van herkomst. Zo is Nederland nu niet langer afhankelijk van lijndiensten en kunnen er grote groepen tegelijkertijd uitgezet worden. Dit draagt bij aan de inzet van staatssecretaris Dijkhoff (veiligheid en justitie) om asielzoekers met kansloze aanvragen snel te laten terugkeren. Ook is de verwachting dat Albanezen eerder zullen kiezen voor zelfstandig vertrek, nu het realiseren van gedwongen vertrek eenvoudiger wordt.

De afgelopen periode is het aantal asielzoekers uit Albanië flink toegenomen. In totaal hebben ruim 750 Albanezen de laatste vier maanden van 2015 een asielverzoek ingediend (eerste en volgende aanvragen en nareis). Voor heel 2015 bedroeg de totale instroom van Albanezen, ruim duizend. Geen enkele aanvraag is vorig jaar ingewilligd.

Albanië is één van de landen op de veilige landen-lijst die staatssecretaris Dijkhoff begin november aan de Tweede Kamer stuurde. Asielzoekers uit de landen op deze lijst kunnen snel worden afgewezen en teruggestuurd. In januari 2015 werd al besloten dat Albanezen niet langer in aanmerking komen voor de terugkeerondersteuning voor zelfstandige vertrekkers. Vreemdelingen zonder rechtmatig verblijf zijn zelf verantwoordelijk voor hun terugkeer. Wie hulp nodig heeft bij het organiseren van dit vertrek kan zich wenden tot de DT&V. Als iemand niet zelfstandig vertrekt kan de DT&V overgaan tot gedwongen vertrek.

Bron: ministerie van Veiligheid en Justitie

Foto: Jurjen Rozeboom www.jurjenrozeboom.com

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: