25 juli, 2024
BinnenlandABP: We beleggen in wapens, niet in oorlogen!

ABP: We beleggen in wapens, niet in oorlogen!
A

Oekraïne heeft in zijn oorlog met Rusland meer wapens nodig. Grote beleggers als ABP zouden moeten helpen de productie daarvan te financieren, vinden sommige politici. Bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen reageert in een interview met het Nederlands Dagblad op die oproep.

We hebben altijd in wapens geïnvesteerd

ABP belegt niet in producenten van wapens die verboden zijn volgens internationale verdragen. Denk aan biologische en chemische wapens. Of aan clusterbommen of landmijnen. Verder beleggen we sinds 2019 niet in producenten van kernwapens. Ook al levert een bedrijf maar een klein onderdeel van dit wapentype. Door deze uitsluitingen ontstaat soms het idee dat we helemaal niet in wapens beleggen, vertelt Harmen in het interview. Maar: wij hebben altijd al in wapens geïnvesteerd. “ABP is namelijk ook het pensioenfonds voor medewerkers van de politie en Defensie. Wij hebben het altijd belangrijk gevonden dat zij over materieel kunnen beschikken.”

De overheid is aan zet

Hij wil benadrukken dat ABP geen partij kiest bij internationale conflicten. We beleggen in de wapenindustrie, niet in oorlogen. Wel streven we naar een goed pensioen in een leefbare wereld voor onze deelnemers. En bij dat laatste hoort natuurlijk ook een veilige wereld, stelt Harmen. Uiteindelijk is het niet aan ons om te zorgen voor meer wapens voor onze defensiemacht, ziet hij. “Mensen kunnen wel zeggen: er moet meer geïnvesteerd worden in wapens. Maar dan moeten er eerst meer opdrachten vanuit de overheid aan de wapenbedrijven gegeven worden. Het is natuurlijk niet alsof wij bij ABP ons eigen wapenarsenaal hebben.”

Jarenlang bezuigingen op Defensie

Bij elke investering kijken we naar het rendement, de risico’s, de kosten en hoe verantwoord een investering is. Dat is bij een nieuwe investering in een wapenproducent niet anders. Harmen: “Jarenlang is er op Defensie bezuinigd en is niet geïnvesteerd in nieuw materieel. Als er meer opdrachten komen, dan kunnen wij natuurlijk kijken hoe wij met ons kapitaal een bijdrage kunnen leveren. Defensie-uitgaven zijn lange tijd een ondergeschoven kindje geweest, maar wij hebben er altijd in belegd.”

-Harmen van WijnenHet hele artikel leest u hier (inlog verplicht).

Tekst: ABP
Foto:  Unsplash / Frankie Lu / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: