12 juni, 2024
BinnenlandABP verkoopt beleggingen in Russische bedrijven.

ABP verkoopt beleggingen in Russische bedrijven.
A

ABP is geschokt door de Russische inval in Oekraïne en het geweld dat daarmee gepaard gaat. Ons medeleven gaat uit naar alle mensen in Oekraïne (aldus het ABP). Het pensioenfonds volgt de ontwikkelingen op de voet en deze hebben het fonds doen besluiten om alle nog resterende beleggingen in Russische bedrijven te verkopen.

Het bestuur heeft 2 maart jl. het besluit genomen om beleggingen in Russische bedrijven van de hand te doen en geen nieuwe beleggingen meer aan te kopen. ABP heeft per 24 februari 2022 voor circa 520 miljoen euro (minder dan 0,1 % van het belegd vermogen) aan beleggingen in Rusland. De afgelopen jaren heeft ABP de beleggingen in Rusland al in verschillende stappen flink afgebouwd. ABP belegt niet in Russische staatsobligaties. In verband met een bindend EU-wapenembargo stonden die al op de uitsluitingslijst.

Het pensioenfonds heeft recenter ook al een deel van de beleggingen in Russische olie- en gasbedrijven verkocht in verband met het besluit van ABP uit oktober om beleggingen in producenten van fossiele brandstoffen te verkopen. Verder heeft ABP recent ook andere Russische beleggingen afgebouwd.

De verkoop van de resterende beleggingen kan enige tijd kosten, omdat de marktomstandigheden op het moment ingewikkeld zijn. De verkopen zullen, zodra deze verantwoord mogelijk zijn, door onze vermogensbeheerder APG worden uitgevoerd. Gezien de onzekerheid op de financiële markten naar aanleiding van de Russische inval volgt het ABP nauwlettend de gevolgen hiervan op haar beleggingen. Daarnaast monitoren wij de gevolgen van het wereldwijde sanctiepakket dat Rusland over zich afgeroepen heeft op de voet.

Tekst: ABP / Redactie ODB
Foto: Unsplash / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: