24 juli, 2024
BinnenlandABP steunt plan om indexatieregels te versoepelen

ABP steunt plan om indexatieregels te versoepelen
A

Verhoging pensioenen wordt daardoor eerder mogelijk

De overheid is van plan om de regels voor het verhogen (indexeren) van pensioenen te versoepelen. Dat wil de overheid doen in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel. Want dan gaan de regels rondom pensioenverhogingen sowieso veranderen. ABP ondersteunt dit initiatief.

Wat zijn op dit moment de regels?

Een pensioenfonds mag de pensioenen van zijn deelnemers (gedeeltelijk) verhogen vanaf een beleidsdekkingsgraad van 110%. Ligt het percentage lager? Dan is er geen verhoging mogelijk. Op die manier wil de overheid ervoor zorgen dat pensioenfondsen genoeg geld in kas houden om straks ook de pensioenen van de huidige jongeren te kunnen betalen.

Wat zijn de plannen?

Op verzoek van de Tweede Kamer komt de staatssecretaris nu met een plan om de grens van 110% te verlagen. Een pensioenfonds mag de pensioenen dan al verhogen als de beleidsdekkingsgraad 105% of hoger is. Dat plan moet dit jaar ingaan.

 Volgens de wet

Dat betekent dat een pensioenfonds volgens de wet eerder kan besluiten om de pensioenen te verhogen. Of een fonds dat ook echt doet, hangt af van meer factoren. Een besluit van het bestuur van een pensioenfonds om de pensioenen te verhogen moet bijvoorbeeld wel in het belang zijn van álle deelnemers.

Waarom vinden wij dit een goed plan?

Het is al jaren geleden dat we de pensioenen konden verhogen. Maar de prijzen stijgen wel. En op dit moment stijgen ze sneller dan vorige jaren. Daardoor:

  1. kunnen gepensioneerden met hetzelfde geld steeds minder besteden, en;
  2. groeit de waarde van het opgebouwde pensioen niet mee met de stijgende prijzen voor mensen die nog niet met pensioen zijn.

Regels niet te moeilijk maken

We steunen het plan om de regels rondom pensioenverhogingen te versoepelen. Die steun spreken we uit samen met andere pensioenfondsen van de Pensioenfederatie. We vragen daarbij aan de overheid om oog te hebben voor de uitvoering. Leg niet alles nu al vast in strakke regels. Maar geef pensioenfondsen een stuk vrijheid om hun eigen keuzes te maken.

Overgang nieuw pensioenfonds

Een pensioenfonds overziet namelijk zelf het beste wat de gevolgen zijn van een eventuele pensioenverhoging voor zijn achterban. En of dat gevolgen heeft voor de soepele overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Dat verschilt per fonds.

Wat is de beleidsdekkingsgraad bij ABP?

Eind november 2021 was de beleidsdekkingsgraad 101,4%. Later deze week publiceren we de stand van eind december in ons bericht over de ontwikkelingen in het afgelopen kwartaal.

Meer weten? Lees hier meer over indexatie

Tekst: ABP / Redactie ODB
Foto: ABP / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: