23 april, 2024
BinnenlandABP partner met SSE Renewables!

ABP partner met SSE Renewables!
A

Het Schotse SSE Renewables en pensioenfonds ABP trekken binnen de coalitie Noordzeker samen op voor de aanbesteding van IJmuiden Ver. SSE Renewables en ABP zijn enthousiast over de samenwerking die de grootschalige opwekking van wind op zee voor Nederlandse huishoudens mogelijk maakt. De tender, die bepaalt wie de aanleg van dit windpark op zee voor de kust bij IJmuiden voor zijn rekening mag nemen, wordt eind 2023 geopend door de Nederlandse overheid.

SSE Renewables is de eerste partner met wie ABP voor IJmuiden Ver gaat samenwerken binnen de coalitie Noordzeker. Onlangs maakte het pensioenfonds bekend Noordzeker op te richten om bij te dragen aan plannen van de Nederlandse regering om rond 2030 ongeveer 21 gigawatt aan energie – ongeveer 75% van het huidige elektriciteitsverbruik- via wind op zee te realiseren.

In Noordzeker zoekt het grootste pensioenfonds van Nederland daarom samenwerking met de energiesector, kennisinstituten, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de overheid.SSE Renewables is ontwikkelaar en exploitant van hernieuwbare energie in het Verenigd Koninkrijk enIerland en breidt zijn activiteiten momenteel verder uit in Europa, Noord-Amerika en Azië-Pacific.

SSE Renewables is eigenaar van de grootste portefeuille van hernieuwbare energiecapaciteit in het Verenigd Koninkrijk en Ierland; bestaande uit 2 GW onshore wind, 0,5 GW offshore wind en 1,5 GW waterkracht.

SSE Renewables wil zijn aandeel hernieuwbare energie verdubbelen tot 8 GW in 2026 en tot meer dan 13 GW in 2031. Ook is het concern van plan om de output van hernieuwbare energie te vervijfvoudigen tot meer dan 50 TWh per jaar; genoeg om ongeveer 20 miljoen huishoudens per jaar van stroom te voorzien.

De IJmuiden Ver aanbestedingen in 2023 bestaan uit vier kavels van ieder 1GW en kennen een maximale biedingsprijs, die voor iedere bieder hetzelfde is.

Tekst: Persbericht ABP / Redactie ODB
Foto: ABP / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: