Veel van onze (ABP) beleggingen in de producenten van fossiele energie zijn inmiddels verkocht. Wat leverde dat op? En is het wel handig om niet meer in fossiele energie te beleggen nu die koersen zo hoog zijn? Hoofdeconoom van het ABP, Thijs Knaap geeft antwoord op deze en andere vragen.
1. Is er verlies gemaakt met de verkoop van fossiel?
Thijs: “Allereerst: de fossiele bedrijven zijn niet verkocht om geld te verdienen. Maar omdat de gesprekken met hen over een duurzamere koers niets opleverden. We hebben eind oktober 2021 niet al onze beleggingen in één keer verkocht. Vanwege de omvang zijn deze gecontroleerd, stap voor stap verkocht. Eind 2022 zijn veel aandelen verkocht. En we hebben die aandelen voor een goede prijs kunnen verkopen. Want wie terugkijkt naar de aandelenkoersen van producenten van fossiele energie, ziet dat ze in de 10 jaar voorafgaand aan het besluit gemiddeld slechter presteerden dan andere aandelen. In de afgelopen 2 jaar werden ze meer waard. Toen konden we ze dus voor een hogere prijs verkopen. Winst of verlies, is vooral een relatief begrip. Van de opbrengsten koop je ook weer andere beleggingen. We bekijken dit soort zaken over een lange termijn als lange termijn belegger.”
2. Is het wel verstandig om niet meer in fossiel te beleggen? Die bedrijven doen het nu juist goed.
“Beleggen is vooruitkijken en als we één ding weten, dan is het dat de economie altijd verandert. Het is beter om te beleggen in bedrijven of sectoren waarvan jij denkt dat die het goed gaan doen.”
“Een voorbeeld: de Dow Jones index, een bekende Amerikaanse aandelenindex, bevat de 30 toonaangevende beursgenoteerde bedrijven in de V.S. Als je de index van 50 jaar geleden vergelijkt met de Dow Jones van vandaag de dag, dan zijn 26 van de 30 namen uit die lijst verdwenen. 50 jaar geleden stonden er vooral industriële bedrijven in. Die zijn bijna allemaal vervangen door dienstverlenende bedrijven. Als je was blijven beleggen in die 30 bedrijven uit 1973, dan was het resultaat niet best geweest.”
“Als ABP jaren geleden niet was gaan beleggen in destijds startende internetbedrijfjes als Google en Amazon, dan hadden we nu veel minder geld in kas gehad. Dus er valt veel voor te zeggen om nieuwe paden in te slaan en ook sectoren af te schrijven. We weten dat het tijdperk fossiel een keer gaat eindigen. We weten alleen nog niet precies wanneer. Maar er komt een omslagpunt en daar wil je op inspelen. Het gaat er bij beleggen immers niet om in de achteruitkijkspiegel te blijven kijken. Je moet juist vooruitkijken. Wat zijn de beleggingen van de toekomst. Bouw af wat het niet gaat halen en bouw op waar je toekomst in ziet. Zeker als je als langetermijnbelegger rendement wil halen en zeker als je, zoals wij, wilt helpen de opwarming van de aarde tegen te gaan.”
3. Dus beleggen in duurzame energie gaat ons veel geld opleveren?
“Niemand kan in de toekomst kijken. Als je in jaren 90 had voorspeld dat Kodak failliet zou gaan en we bedrijven als Google en Tesla zouden gaan zien, dan hadden ze je voor gek verklaard. Elke dag kan er een bedrijf opstaan dat de hele economie overhoop gooit. Er is een sterke trend richting duurzame energie, dus is het logisch dat je daar met beleggingen op inspeelt. Want één ding is zeker: als je blijft beleggen in bedrijven in een oude verdwijnende industrieën, verdien je zeker geen geld.”
Lees meer over de aanscherpingen van ons beleggingsbeleid
Tekst: Persbericht ABP / MinDef
Afbeelding: Redactie ODB