22 juli, 2024
Binnenland45 Pantserinfanteriebataljon verhuist naar Soesterberg

45 Pantserinfanteriebataljon verhuist naar Soesterberg
4

45 Pantserinfanteriebataljon “Oranje Gelderland” van de landmacht verhuist naar Soesterberg om meer personeel aan te trekken. De arbeidsmarkt rondom de huidige basis in Havelte is te krap, waardoor de belangrijke gevechtseenheid onderbezet is. Het akkoord voor de verhuizing is op 17 juni ondertekend.

434 Herstelbataljon verhuist mee

45 Pantserinfanteriebataljon, onderdeel van 43 Gemechaniseerde Brigade van de landmacht, bestaat uit 600 militairen. Ook het 434 Herstelpeloton, bestaande uit 80 personen die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van wapens, voertuigen en apparatuur, verhuist mee naar Soesterberg.

Structurele onderbezetting

Momenteel kampt het 45e in Noord-Nederland met structurele onderbezetting. Verwacht wordt dat de verhuizing naar de regio Utrecht dit probleem zal verlichten. Bovendien krijgen de militairen daar betere werk- en leefomstandigheden door de bouw van nieuwe en moderne gebouwen. De verhuizing vindt op zijn vroegst plaats in 2027.

Nieuwe gebouwen

Voor de huisvesting van beide eenheden in Soesterberg worden nieuwe gebouwen op de kazernes gerealiseerd, een project dat tot zeker 2029 zal duren. Vanwege het urgente personeelstekort onderzoekt Defensie of 45 Pantserinfanteriebataljon al vanaf 2027 tijdelijk in bestaande gebouwen kan worden ondergebracht.

Samenwerking in de Utrechtse Heuvelrug

De verhuizing gebeurt in nauw overleg met de provincie Utrecht en de gemeenten Amersfoort, Leusden, Soest en Zeist, evenals waterschap De Stichtse Rijnlanden en Vallei en Veluwe. Vandaag is een bestuurlijk akkoord ondertekend waarin alle partijen beloven samen te werken aan ruimtelijke en maatschappelijke vraagstukken zoals woningbouw, energie, mobiliteit, natuur en recreatie, met oog voor het behoud en de toekomstbestendigheid van de regio.

Technologie en logistiek

Defensie speelt een belangrijke rol in deze regio. Naast de verhuizing van 45 Pantserinfanteriebataljon wordt het Technology Center Land (TCL) geopend voor onderzoek naar nieuwe technologische systemen voor de landmacht. Verder worden het Logistiek Centrum Soesterberg en de Bernhardkazerne in Amersfoort vernieuwd.

Tekst: Redactie ODB / MinDef
Afbeelding: Redactie ODB / Wiki / MinDef

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: