22 juli, 2024
Binnenland20e Veteranendag: Erkenning voor Gewonde Militairen en Veteranen

20e Veteranendag: Erkenning voor Gewonde Militairen en Veteranen
2

Eindelijk Erkenning voor Dienstslachtoffers

Doorn, 27 juni – De BNMO juicht de toezegging van demissionair minister van Defensie, Kasja Ollongren, toe over de invoering van een draaginsigne voor militaire oorlogs- en dienstslachtoffers (MOD) nog dit jaar. Dit betreft ongeveer 12.500 militairen met fysieke of psychische schade, waarvan tweederde geen veteraan is. De BNMO pleit al jaren voor erkenning van deze zwaar getroffen groep.

Nationale Veteranendag

Op zaterdag 29 juni viert Den Haag de 20e Nationale Veteranendag, samenvallend met het 10-jarig jubileum van de Veteranenwet. Er wordt vooruitgang geboekt in zorg, erkenning en waardering voor veteranen.

Aandacht voor Dienstslachtoffers

Ronald Odenkirchen, voorzitter van de BNMO, benadrukt de positie van dienstslachtoffers die vaak geen veteranenstatus hebben. Ondanks de zorgplicht van Defensie ervaren zij obstakels in de praktijk. Minister Ollongren heeft toegezegd dat Defensie hier aandacht aan blijft schenken.

Draaginsigne voor Dienstslachtoffers

Ollongren bevestigde de komst van een draaginsigne voor alle dienstslachtoffers, inclusief niet-veteranen, in het vierde kwartaal van dit jaar. De BNMO wordt betrokken bij de vormgeving hiervan, wat een belangrijke erkenning is voor deze groep.

Fonds voor Terugkeerreizen

Odenkirchen pleit voor een fonds voor veteranen die een terugkeerreis willen maken naar hun uitzendgebied. De Tweede Kamer onderzoekt de mogelijkheden om deze reizen uit te breiden en toegankelijk te maken voor meer veteranen en dienstslachtoffers.

Conclusie

De 20e Veteranendag biedt een kans om de erkenning en waardering voor gewonde militairen en veteranen te benadrukken. Met de toezeggingen van minister Ollongren lijkt er eindelijk erkenning te komen voor dienstslachtoffers.

Tekst               Persbericht BNMO / Fred Lardenooije / Redactie ODB

Afbeelding             Vetaranenplatform / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: