25 september, 2022
Binnenland100e Editie Nijmeegse Vierdaagse van Start

100e Editie Nijmeegse Vierdaagse van Start
1

De 100e editie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen is in volle gang.  Zo’n 50.000 mensen gingen 19 juli van start, onder hen bijna 5.500 militairen uit 31 landen.

Van de militairen, onder wie zo’n 1.500 Nederlandse, loopt bijna de helft voor het eerst mee. Zo’n wandelervaring kan dan best nog tegenvallen, zeker gezien de weersverwachting. De koperen ploert belooft stevig te branden en stuwt de temperatuur tot boven de 30 graden op. Maar op het eind van de dag wacht Heumensoord voor een warm maal, een lekkere douche, indien nodig medische verzorging en veel gezelligheid.

Sinds 1962 is Heumensoord, normaal een natuurgebied in de bossen ten zuiden van Nijmegen, de thuisbasis voor deelnemende militairen. Zij beginnen en eindigen de marsen bij de poort van het complex. Deze wordt traditioneel gevormd door een paar reusachtige legerlaarzen en een gigantische militaire helm.

Zoals elk jaar ondersteunt Defensie ook dit jaar het wandelevenement. Zo bouwden landmacht militairen wederom de pontonbrug tussen het Limburgse Mook en het Brabantse Cuijk, plaatsten ze een loopbrug in hartje Nijmegen en bemannen ze blarenposten langs de route.

bron: MINDEF

1 REACTIE

  1. Het militair kamp zag er in het begin totaal anders uit. Vrij primitief gewoon grote legertenten op de kale grond .De start was ook voor de militairen gewoon op de -Wedren waar ook de burgers van start gingen.De militairen liepen ook dezelfde route.Van en naar het startpunt werden we gebracht met 10 tonners. DUS HEEL ANDERS TOEN. .In mijn ogen veel gezelliger, je kon als groep nog goed marcheren en de gehele breedte van de weg benutten en ’s avonds was de stad niet overvol.Er liepen veel militairen in uniform en je kon op een terrasje een normaal gesprek voeren zonder storend lawaai van de huidige,in mijn ogen,verschrikkelijke Vierdaagsefeesten.Ik denk, dat de militairen ook beter na de tocht op het kamp, kunnen blijven.Lijkt me veel gezelliger. Overigens mochten we vroeger gewoon tijdens het marcheren ons dienstwapen dragen. Natuurlijk ongeladen. Ik spreek over de Vierdaagse van 1964,die ik als dienstplichtig militair meeliep.Ook toen was het prachtig weer en hoefden we op het kamp niet in de modder lopen.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerd: